Suroviny
- kuřecí paličky 4–6 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- klobása chorizo (nakrájená na kolečka) 2 ks
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- červená paprika (nakrájená na kostičky) 1 ks
- šafrán špetka
- česnek (jemně nasekaný) 5 stroužků
- mletá sladká paprika (může být i uzená) 3/4 lžičky
- rýže (dlouhozrnná rýže, např. basmati) 300 g
- kuřecí vývar 900 ml
- rajčata (nakrájené na menší kousky) 1 ks
- pažitka (nasekaná) 2 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Kuřecí paličky opepřete a osolte.
- Ve velké žáruvzdorné pánvi rozehřejte olej. Přidejte kuřecí paličky a restujte z každé strany asi 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Vyndejte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve dejte chorizo a restujte několik minut, dokud lehce nezhnědne a nepustí šťávu. Přidejte cibuli, papriku, česnek, sladkou papriku a šafrán. Míchejte asi 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rýži, asi dvě minuty směs zlehka promíchávejte a poté zalijte vývarem. Do pánve dejte předpečené kuřecí paličky.
- Pánev dejte asi na 30 minut do trouby (nezakrývejte) nebo na tak dlouho, dokud nejsou kuřecí paličky propečené. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Paellu podávejte ozdobenou rajčetem a pažitkou.