Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spoustu originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní a barev :)
Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jakmile letní slunce začne ztrácet svou sílu a vládu přebírá podzim, mění se dost zásadně i moje chutě. Místo salátů se má pozornost zaobírá mnohem více hřejivými a sytými jídly – zkrátka mám chuť na bůček a jitrnice. I proto je hlavním tématem tohoto podzimního čísla česká a moravská kuchyně. Ona prostě nejlépe pasuje právě k tomuto období.
Za posledních 25 let ušla gastronomie v Čechách velký kus cesty. Více či méně následujeme trendy ze světa, zvykli jsme si chodit na farmářské trhy, jíme superpotraviny, i nabídka světových kuchyní, street foodu a nových směrů stravování jako je vegan nebo raw se stále rozšiřuje. Pro mě je důkazem, že věci se skutečně mění, třeba to, že ve školní jídelně, kam chodí mé děti, bývá na jídelníčku například kuskus :)
Ale přes všechny ty trendy naše láska k české kuchyni přetrvává. Ač má trochu špatnou pověst a říká se, že je nemoderní, příliš těžká a tučná, přesto se jí odmítáme vzdát. (Nakonec i v raw bistrech se pokouší o jakousi napodobeninu svíčkové se šesti). Jde totiž o víc než o jídlo, jde o chuťové vzpomínky, které máme spojené s dětstvím, s babičkou, která se otáčela u plotny a pekla buchty a králíka na smetaně a o jejíž rajské omáčce se vám občas zdá… No dobře, teď mluvím o sobě, ale ruku na srdce, nemáte podobné vzpomínky?
Proto v tomto čísle najdete spoustu receptů, které jsou typicky české nebo moravské. U některých jsme si dovolili malé „fresh“ vylepšení, některé jsou už polozapomenuté, ale zaslouží si znovu oprášit a některé jsou prostě klasické. Nechybí ani nálož sladkých dezertů a moučníků, které byly v Čechách populární už za 1. republiky.
Abychom ale nebyli jen monotematičtí, máme pro vás i originální recepty ze stále populárnější dýně, potěšíme i čokoholiky výběrem těch nejčokoládovějších receptů, zabrousíme i do exotických národních kuchyní v Asii a nechybí ani tipy na výborné teplé večeře na celý týden.
Užijte si pohodový podzim a více než 70 nových receptů, které vám tento krásný čas zpříjemní.
Vaše Klára Michalová, šéfredaktorka Prima FRESH
P.S.: Pokud vás některý recept zaujme a doma si ho uvaříte, nezapomeňte jeho fotku sdílet s námi na Instagramu @primafresh a obrázek označte hashtagem #primafresh. Nebo nám obrázek pošlete na mail: fresh@iprima.cz, kam nám můžete napsat i jakékoli jiné postřehy a nápady.