Guláš
- máslo 2 lžíce
- anglická slanina (na kostičky) 100 g
- cibule (nakrájená najemno) 2 ks
- kančí kýta (na kostky) 600 g
- červené víno (hutné) 500 ml
- bobkový list 2 ks
- jalovec 6 ks
- pepř celý 5 ks
- nové koření (celé) 4 ks
- mletá sladká paprika
- sůl
- tymián
- rozmarýn
- mrkev (velké, na kolečka) 2 ks
- celer (na kostičky) 1/4 bulvy
- rajský protlak 2 lžíce
Perníkový knedlík
- vejce 3 ks
- strouhaný perník 100 g
- mléko 250 ml
- hrubá mouka 200 g
- rohlík (nakrájené na kostičky) 3 ks
- sůl
- sádlo (na vymazání hrnků, obyčejné rovné hrnky)
Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Maso z divočáka nakrájíme na kostky a osolíme, zeleninu nakrájíme na kolečka a proužky. Maso proložíme zeleninou, bylinkami a kořením (jalovec trochu roztlučeme v utěrce nebo hmoždíři) do mísy. Zalijeme dobrým červeným vínem a dáme na noc do lednice.
- Druhý den maso, zeleninu a víno zase rozdělíme. Pomůžeme si cedníkem. Na oleji maso zprudka opečeme a pak ho vyjmeme, ihned vložíme zeleninu a slaninu nakrájenou na kostičky. Když se nám bude zdát zelenina a slanina dost opečená, přidáme mletou papriku, lžíci másla, protlak, krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem, jež nám zbylo z nakládání, přidáme maso a dusíme. Přidáváme vývar nebo vodu, když už se víno téměř odpaří (cca po půl hodině).
- Když je maso měkké vyjmeme ho do jiného kastrolu a omáčku na něj propasírujeme. Dochutíme solí a pepřem.
- Než se maso dodusí, připravíme si knedlíky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Perník nastrouháme a z bílků ušleháme sníh. Žloutky, perník, mléko, mouku, rohlíky a sůl promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh.
- Těsto na perníkové knedlíky rozdělíme do sádlem vymazaných hrníčků a vaříme v hrnci pod pokličkou, zalité do poloviny vroucí vodou (voda nesmí být moc vysoko, aby při bublání nenatékala do hrnků).
- Zda jsou knedlíky hotové, vyzkoušíme špejlí – když se na ni nelepí těsto, máme hotovo. Bude to trvat tak 20 minut.