Na knedlíčky
- vepřová játra 900 g
- pepř 1 dávka
- vejce 2 kusy
- strouhanka 1 dávka
- sůl 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
Head
- bobkový list 1 kus
Postup přípravy
Na másle či oleji zpěníme cibulku a přidáme cuketu nakrájenou na malé kousky (i se slupkou). Přisypeme bazalku, oregano a zalijeme trochou vody. Podusíme a podlijeme vývarem. Nebo můžeme přidat bujon. Po změknutí zeleninu rozmixujeme na kaši, přidáme majoránku, asi 30 g nivy a ještě povaříme. Zjemníme smetanou, případně dosolíme, opepříme či zředíme dle potřeby. Můžeme podávat s osmaženými krutony.Teplota: 160 a 100 °CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5 Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: do 30 minut Čas vaření: 30 minutRecipe category: polévka / vaření / dušení / restováníPolévkaMendelsonova pomsta
postup:
1. Hovězí kosti omyjeme pod studenou vodou a dáme vařit na 30-45 minut, pak z vývaru stáhneme pěnu, která se nám vytvořila a přidáme koření a celou cibuli i se slupkou. Po dvou hodinkách přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, pokrájenou na větší kusy. Když je zelenina na půl uvařená, vyndáme ji, nakrájíme a necháme zatím stranou. Vývar přecedíme do čistého hrnce, obereme maso ze žeber, nakrájíme ho a dáme zpět do vývaru, též přidáme zeleninu a prohřejeme.
2. Dále si připravíme játrové knedlíky. Játra odblaníme a nakrájíme na drobné kousky a nameleme v mlýnku na maso. Přendáme je do misky a přidáme celá vejce, mletý kmín, prolisovaný česnek, sůl, pepř, najemno nakrájenou cibulku, promícháme a přidáme špetku majoránky. Přidáme trochu mouky a strouhanky podle hustoty, můžeme ještě přidat, pokud je hmota málo hustá. Směs necháme chvilku odležet a dáme si vařit vodu. Tvoříme větší koule – knedle jsou uvařené poté, co vyplavou na hladinu. Po uvaření knedlíků můžeme začít polévku podávat.