Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě už jste slyšeli o surovině jménem tamarind. Víte ale, co to vlastně je a jak reálně vypadá? Pojďme to společně zjistit.

Tropický plod, který připomíná sušené švestky? Ochutnejte tamarind Zdroj: iStock
Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě už jste slyšeli o surovině jménem tamarind. Víte ale, co to vlastně je a jak reálně vypadá? Pojďme to společně zjistit.
Milovníci kari nebo třeba nudlí pad thai chuť tamarindu dobře znají. Ve formě pasty se používá v řadě receptů asijských kuchyní. Tento plod v luscích, který svou chutí nápadně připomíná sušené švestky, pochází z Afriky a Asie, nicméně nyní roste i v jiných oblastech, které mu svědčí – a to na tropickém stromě nesoucím stejné jméno.
Chuť tamarindu je kyselá až sladkokyselá. Záleží, v jakém stavu dužinu konzumujete. Mezi největší producenty tamarindu se řadí například Indie nebo Thajsko. Na západní polokouli je největším producentem zase Mexiko.
Když si budete chtít dopřát tamarind, zaměřte se v asijské kuchyni na dušená a pikantní jídla. Používá se i na dochucování omáček, nicméně existují dokonce i tamarindové bonbony nebo třeba nápoje. K sehnání je v různých podobách – samotné lusky, prášek nebo jako hotová pasta.
Příprava základní pasty není nijak složitá: potřebujete lusky tamarindu, vodu a třtinový cukr. Vyloupnutá dužina i s peckami se nejprve dusí asi půl hodiny, poté přepasíruje, ještě krátce povaří a následně dochutí cukrem. Hotovou tamarindovou pastu pak stačí zamrazit nebo uschovat do vyvařené sklenice. Základní chuť pak můžete doplnit dalším vhodným kořením.
Zdroj: allrecipes.com; zdro foto: iStock
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living