Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě už jste slyšeli o surovině jménem tamarind. Víte ale, co to vlastně je a jak reálně vypadá? Pojďme to společně zjistit.
Tropický plod, který připomíná sušené švestky? Ochutnejte tamarind
Milovníci kari nebo třeba nudlí pad thai chuť tamarindu dobře znají. Ve formě pasty se používá v řadě receptů asijských kuchyní. Tento plod v luscích, který svou chutí nápadně připomíná sušené švestky, pochází z Afriky a Asie, nicméně nyní roste i v jiných oblastech, které mu svědčí – a to na tropickém stromě nesoucím stejné jméno.
Chuť tamarindu je kyselá až sladkokyselá. Záleží, v jakém stavu dužinu konzumujete. Mezi největší producenty tamarindu se řadí například Indie nebo Thajsko. Na západní polokouli je největším producentem zase Mexiko.
Od koření přes sladkosti
Když si budete chtít dopřát tamarind, zaměřte se v asijské kuchyni na dušená a pikantní jídla. Používá se i na dochucování omáček, nicméně existují dokonce i tamarindové bonbony nebo třeba nápoje. K sehnání je v různých podobách – samotné lusky, prášek nebo jako hotová pasta.
Jak na domácí pastu
Příprava základní pasty není nijak složitá: potřebujete lusky tamarindu, vodu a třtinový cukr. Vyloupnutá dužina i s peckami se nejprve dusí asi půl hodiny, poté přepasíruje, ještě krátce povaří a následně dochutí cukrem. Hotovou tamarindovou pastu pak stačí zamrazit nebo uschovat do vyvařené sklenice. Základní chuť pak můžete doplnit dalším vhodným kořením.
Zdroj: allrecipes.com; zdro foto: iStock
redaktorka FTV Prima