Suroviny
- limetka k podávání
Omáčka
- tamarindová pasta 150 g (nebo 200 g čerstvého tamarindu)
- kokosové mléko 150 g
- palmový cukr 150 g
- rybí omáčka 70 g
- sladká mletá paprika 10 g
Nudle
- červená cibule 80 g
- široké rýžové nudle, namočené 600 g
- Krevety 400 g
- sójové klíčky 120 g
- Vejce 4 ks
- arašídy 80 g
- jarní cibulka 80 g
Seznamte se: Lukáš Želechovský
Šéfkuchař pražského Buddha Baru, který propadl kouzlu asijské gastronomie i kultury, která ho stále baví a překvapuje něčím novým. Učil se od japonských a indonéských kuchařů, kteří mu otevřeli cesty do jiného světa. Jeden rok strávil ve Střední Americe, kde pracoval s exotickými surovinami. V jeho jídlech se odráží chuť přijímat výzvy a experimentovat.
Proč máš rád krevety?
Krevety jsou super. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, péct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citronem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborami, do hamburgerů, do sendvičů. A to je asi tak všechno.
Kde jsi se s nimi poprvé setkal?
Kdy jsem se s nimi poprvé setkal nevím, už to nějaký čas bude, ale zamiloval jsem si je a jsem rád, že se s nimi setkávám nadále.
Postup přípravy
- Všechny suroviny na omáčku svařte na mírném ohni 5 minut a nechte vychladnout.
- Rýžové nudle namočte do studené vody 1 hodinu před přípravou. Krevety vyloupejte z krunýřů a vyjměte střívka. Očištěnou červenou cibuli a jarní cibulku nakrájejte podélně na nudličky.
- Do rozpálené pánve nalijte rostlinný olej a vyklepněte vejce, které nechte smažit. Pomocí vařečky smažené vejce rozmíchejte, přidejte krevety a restujte 2 minuty. Do pánve vhoďte scezené nudle spolu s 400 ml tamarindové omáčky. Směs dobře promíchejte a přidejte nakrájenou červenou cibuli.
- Nudle podávejte ozdobené limetou, jarní cibulkou, sójovými klíčky a posypané nahrubo drcenými arašídy.