Těsto kataifi (kadayif): Jemná a křupavá vlákna orientální kuchyně si razí cestu do světa

Těsto kataifi (také kadayif) je tradiční surovina pocházející z Blízkého východu a Středomoří, kde se používá k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Toto specifické těsto je tvořeno jemnými, tenkými vlákny připomínajícími tenké nudličky nebo strouhané filo těsto. Má široké využití v turecké, řecké, arabské a balkánské kuchyni, kde je ceněno pro svou křupavou strukturu a schopnost absorbovat různé sirupy a náplně.

Jak se vyrábí těsto kataifi?

Výroba těsta kataifi je poměrně specifická. Základní ingredience jsou jednoduché – pšeničná mouka, voda a sůl. Těsto se připravuje velmi řídké, podobně jako palačinkové, a poté se přes speciální síto nebo trysku roztírá na horkou desku v tenkých pramíncích. Tyto pramínky se nechají krátce zaschnout, čímž vznikají charakteristická jemná vlákna. Jakmile je těsto hotové, může se používat čerstvé nebo se suší pro delší skladování.

Původ a historie

Těsto kataifi má dlouhou historii sahající až do Osmanské říše. Přesné místo jeho vzniku není jasné, ale je známo, že se hojně používalo v Turecku, Persii i arabských zemích již po staletí. Dnes je součástí mnoha tradičních dezertů a pokrmů v celém regionu.

K čemu se používá?

Těsto kataifi má mnoho využití v gastronomii:

  • Sladké dezerty: Nejznámější je baklava z kataifi, kde se těsto prokládá ořechovou náplní a po upečení se zalévá cukrovým nebo medovým sirupem. Oblíbený je také kataifi, řecký dezert plněný ořechy a přelitý velmi sladkým sirupem.
  • Slané pokrmy: Kataifi se využívá i pro přípravu slaných specialit, například k zabalení sýrových nebo masových náplní, čímž vzniká křupavá kůrka. Efektní jsou například krevety zabalené v křupavém kabátku z těsta kataifi, z kterého vykukuje pouze ocásek.
  • Moderní gastronomie: V současné kuchyni se těsto kataifi často využívá i jako dekorativní prvek pro různé pokrmy nebo se z něj vytvářejí originální variace tradičních receptů.

Díky své univerzálnosti a jedinečné struktuře je těsto kataifi stále více populární a inspiruje kuchaře po celém světě k novým kreativním pokrmům.

Kataifi v dubajské čokoládě

V posledních letech se těsto kataifi objevuje i v luxusních cukrářských výrobcích, mezi nimiž aktuálně vyniká dubajská čokoláda, která se stala velkým hitem. Tato exkluzivní čokoláda kombinuje prvotřídní kakao s orientálními ingrediencemi, mezi nimiž hraje kataifi důležitou roli. Jemná, křupavá vlákna těsta jsou často zapracována do pralinek nebo čokoládových tabulek, kde přidávají křupavost a kontrast ke krémovým náplním. Tento inovativní přístup přinesl tradičním surovinám nový rozměr a učinil dubajskou čokoládu oblíbenou po celém světě.

Zdroj: lipsmackingfood.com, hildaskitchenblog.com

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty