Recepty na mnohá jídla nebo nápoje vyžadují šťávu z citronu. Často ho však nestačíte spotřebovat celý a zbytek tak za několik dnů vyhazujete do odpadků. Mít v kuchyni po ruce čerstvý citron je velká výhoda. Díky jednoduchému triku ho snadno uchováte a budete ho mít vždy po ruce, když bude potřeba.
Takhle už citron nikdy nevyhodíte: Zázračný trik pro jeho dlouhodobé uchování
Citron je univerzální ingredience, která se používá ve mnoha receptech od osvěžujících nápojů po sladké i slané pokrmy. Bohužel se často stává, že nevyužijeme citron celý a zbytečně jej vyhodíme. Ale s tímto jednoduchým trikem už se to nestane.
S citronem do mrazáku
Trik spočívá v tom, že vymačkáte dužinu z citronu a zamrazíte ji ve formičkách na led. Jak na to?
Vyberte čerstvý citron a omyjte ho pod tekoucí vodou, abyste odstranili případné nečistoty z povrchu. Použijte lis na citrusy nebo lžíci, abyste vymačkali dužinu, šťávu při tom střádejte do misky. Můžete také použít vidličku, kterou jemně vpichujte do dužiny citronu a při tom ji mírně otáčejte, abyste uvolnili šťávu.
Šťávu přeceďte přes sítko a připravte formičky na led. Ideální jsou silikonové, které se snadno odmrazí. Ty naplňte vymačkanou citronovou šťávou. Dejte formičky do mrazáku a nechte je zamrznout minimálně 2 až 3 hodiny. Jakmile jsou kostky zmrzlé, vyjměte je z formiček a nasypte do plastové krabičky nebo uzavíratelného sáčku a znovu je uložte do mrazáku.
Teď, když máte citronovou šťávu zmraženou ve formě kostek ledu, snadno ji přidáte do nápojů nebo různých pokrmů. Stačí vytáhnout kostku a nechat v malé mističce rozmrazit. Nebo rovnou přidat do koktejlu jako kyselé a studené osvěžení.
Zdroj: glad
Připravte si citronovou limonádu podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
redaktorka FTV Prima