Koláč právě vytažený z trouby a vonící celým bytem. Není to krásná představa? Právě teď můžete dát šanci sladkým moučníkům, na které si v letním období možná ani nevzpomenete.
Sladké koláče na podzimní splíny
Jablka, hrušky a ořechy. To všechno je teď na podzim v té nejlepší formě, tak proč to nevyužít právě při pečení sladkých koláčů?
Slaďoučké hrušky
Je až neuvěřitelné, kolik druhů hrušek se pěstuje na celém světě – přes 5000. Druhy pěstované u nás se sklízejí koncem léta a na podzim a jakmile dozrají, velmi rychle se kazí, takže je nutné je zkonzumovat co nejdříve. Jsou, mimo jiné, velmi dobrým zdrojem vitamínu C (což je v období chřipek a nachlazení celkem užitečné vědět). A hlavně maminky by také mohlo zajímat, že hrušky patří mezi nejméně dráždivé potraviny, takže jsou výbornou součástí dětské stravy a speciálních diet.
To, co dělá tento koláč neodolatelným, je kombinace chuti hořké čokolády a šťavnatých hrušek:
Mladý nadějný kuchař Martin Škoda o tomhle koláči tvrdí, že jsou z něj obzvláště ženy a dívky vždycky úplně mimo. Ochutnejte a uvidíte, jestli je to pravda:
Šťavnatá jablka
Z velkého množství jablečných odrůd není těžké vybrat si jablko podle vlastní chuti. Právě tuzemská jablka, která dozrávají právě nyní, mají nejlepší chuť, vůni i strukturu. U dovozových, která jsou k dostání po celý rok, někdy mate jejich krásný vzhled vytvořený navoskováním slupky. Může se pod ní však skrývat rozměklá dužnina způsobená rychlým dozráním na regálech obchodů. Jedno anglické přísloví říká: "Lékaře nezná ten, kdo jí jablko každý den." Jablka totiž obsahují řadu hodnotných látek. Zejména některé druhy jsou významným zdrojem vitaminu C. Zároveň mají poměrně málo kalorií a vysoký obsah fruktózy, která pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi. Většina účinných látek se nachází těsně pod slupkou, proto je dobré jíst jablka jen omytá, neoloupaná.
Opravdu jednoduchý koláč s velkými kusy šťavnatých jablek provoní váš byt vanilkou:
O tenhle koláč se budou prát i ti, kteří normálně sladké moc nemusí. Doslova se rozplývá na jazyku:
Křupavé ořechy
Jsou dobré a zdravé, ale jen pokud jsou v pořádku. Máme pro vás na začátek několik užitečných ořechových rad:
* Koupíte-li čerstvé ořechy ve skořápkách, vydrží vám dvakrát déle než vyloupané.
* Ořechy velmi snadno žluknou, což ale na první pohled nelze poznat. Snažte se je proto nejprve ochutnat. Nekupujte vyloupané ořechy, které mají barevné skvrny nebo jsou scvrklé.
* Pokud jsou vyloupané ořechy balené v plastových sáčcích, pokusně jedno jádro zlomte přes obal – čerstvé by se mělo zlomit, nikoli jen ohnout.
* Vyloupané ořechy uchovávejte při nízké teplotě. Zabalte je do menších vzduchotěsných sáčků a uložte buď do chladničky, kde vydrží čerstvé asi 4 měsíce, v mrazáku až 8 měsíců. Po otevření sáčku spotřebujte celý obsah.
Je neuvěřitelné, jak dokáže trocha rozmarýnu vylepšit obyčejné těsto na koláč. S křupavou ořechovou drobenkou nemá tenhle koláč chybu:
Luxusní, vláčný a šťavnatý koláč, ve kterém je jen minimum mouky: