Mnozí lidé průběžně skladují skořápky od vajec v kartonovém obalu, aby je pak všechny najednou odnesli do kompostu nebo je hodili slepicím. Původní obal od vajec se zdá jako vhodné místo pro uložení. Když ale vaječné skořápky vložíte zpět do kartonu k celým vejcím, riskujete křížovou kontaminaci.
Skořápky od vajec nikdy nevracejte zpět do kartonového obalu. Hrozí otrava!
Ke kontaminaci dochází, když se škodlivé bakterie na jednom povrchu přenesou na jiný povrch. Tím se předtím bezpečné místo stává zdrojem škodlivých bakterií. Lehce se pak stane, že se kontaminace přenese i na jídlo a další povrchy.
Hrozí salmonela
Kontaminace hotového jídla syrovou stravou nebo kuchyňského náčiní může snadno způsobit otravu jídlem.
Syrová vejce a vaječné skořápky mohou obsahovat salmonelu, nejběžnější typ bakterií způsobujících otravu jídlem. Podle webu Centra pro bezpečnost vajec, vrácení použité skořápky zpět do kartonu „velmi zvyšuje riziko přenosu bakterií“.
Vaječné skořápky tedy vyhoďte do odpadkového koše nebo kompostu rovnou po použití vajíčka. Pokud skořápky nemůžete vyhodit hned po rozklepnutí vajec, uchovávejte je v uzavíratelné misce, kterou pak dobře umyjte.
Vejce v lednici vždy skladujte mimo kartonový obal, neboť i ten může roznést v lednici škodlivé bakterie.
Zdroj: allrecipes.com, eggsafety.org; foto: iStock.com