Dobře známé pravidlo tvrdí, že pokud vám spadne na zem jídlo, můžete jej bez problému do 5 sekund zvednout a sníst, aniž by bylo plné škodlivých bakterií. Nepochybně se tak zachránilo velké množství jídla, které nakonec skončilo v ústech a nikoli v odpadkovém koši. Otázka však zní – opravdu toto pravidlo funguje?
Pravidlo 5 sekund: Je bezpečné sníst jídlo spadlé na zem nebo hrozí zdravotní potíže?
Kus jídla, který spadne na podlahu, je bezpečné konzumovat, pokud jej zvednete do 5 sekund. Tak zní celosvětově známé pravidlo. Mohlo by se zdát, že je to dobrý nápad, také je tu však možnost, že vám bude velmi špatně.
Americká mluvčí Rady pro informace o bezpečnosti potravin Rachelle Williamsová jednoznačně tvrdí, že se jedná o mýtus. „Neexistuje nic takového jako pravidlo 5 sekund. Rozhodně nedoporučuji se podle něj řídit,“ řekla Williamsová.
Odborníci zkoumají pravidlo 5 sekund
V průzkumu provedeném již v roce 2003 na Universitě v Illinois slyšelo o pravidle 5 sekund 63 % lidí. V experimentu pak vědci upustili bonbony na podlahu, která byla potažena bakterií E. coli. Ve všech případech trvalo škodlivým bakteriím méně než pět sekund, než se přenesly na sladkost.
V dalším experimentu profesor Paul Dawson z Clemsonské University v Jižní Karolíně kontaminoval různé povrchy bakteriemi salmonely, obzvláště nepříjemnými zárodky, které mohou způsobit snadno otravu jídlem. Profesor Dawson zjistil, že více než 99 % těchto bakterií se dostalo na jídlo ze země také za méně než 5 sekund.
Platí pravidlo pro některé potraviny?
Existují odborníci, kteří tvrdí, že některé suché potraviny mají menší šanci na kontaminaci. Bakterie se lépe přichytí na vlhkou potravinu. „Bakterie se při svém růstu spoléhají na vlhkost, takže každé takové jídlo je považováno za potenciálně nebezpečné. U suchých potravin je naopak pro bakterie mnohem těžší se rozmnožit,“ dodal Williams.
Zdroj: www.foodsafety.ca; foto: Getty Images