Už jste o ní nejspíš slyšeli, ale možná ještě nebyla příležitost ji vyzkoušet. Panko strouhanka ale není jen tak ledajaká. Pojďte se s námi podívat na hlavní rozdíly oproti té klasické, kterou většina z nás nejspíš doma už má.
Panko strouhanka a známá klasika? Rozhodně v nich najdete rozdíl!
Klasická strouhanka
Tu jistě velice dobře znáte. Vyrobit se dá totiž z různých druhů pečiva, ať už jde o chleba nebo staré rohlíky. Stačí dostatek času na proschnutí a pak šup se vším do mixéru nebo ručně nastrouhat. Klasická strouhanka bývá relativně najemno. Hodí se například do sekané jako pojivo, ale také na zapečení různých masových nebo zeleninových pekáčků.
Panko strouhanka
Japonská panko strouhanka se vyrábí trochu jinak. Na její přípravu se hodí pouze čerstvý světlý chléb, který ideálně vysušíte až po rozmixování. Zároveň je třeba jako první odstranit chlebovou kůrku, která do panko nepatří. Případně jsou i postupy, kdy okrájený chléb necháte proschnout do druhého dne, rozmixujete a poté jen krátce dosušíte v troubě. Vypadá pak v podstatě jako drobné vločky. Díky své struktuře absorbuje tato strouhanka daleko méně oleje a výsledné jídlo je daleko křupavější.
Jelikož se nejčastěji používá právě v japonské kuchyni, najdete ji v pokrmech jako je třeba tonkatsu. V posledních letech si ale našla cestu i do dalších jídel – příkladem může být posypka na mac & cheese, další zapečené těstoviny nebo různé druhy zeleniny.
Zdroj: allrecipes.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima