Mixér: nová značka čerstvých ryb, škola čepování, moderní česká kuchyně nebo večeře v oblacích

Další ze série našeho Mixéru je tu pro vás v plné parádě. A bavit se budeme, jak jinak, právě o jídle. Dozvíte se něco víc o nové značce čerstvých ryb, škole čepování, nové restauraci plné moderního jídla i menu v oblacích. Tak jdeme na to!

Rohlik.cz uvádí novou vlastní značku certifikovaných čerstvých ryb FJORU

Největší tuzemský online supermarket Rohlík uvádí novou vlastní značku rybího sortimentu FJORU. U něj, stejně tak jako u nedávno představované vlastní značky Maso!, zkracuje dodavatelský řetězec na minimum. Ručí tedy za prověřené dodavatele, od kterých jsou ryby ihned po výlovu dováženy do pražské zpracovatelny a filetárny. Odtud putují v maximální možné čerstvosti přes Rohlík k zákazníkům, kteří je můžou mít doma už za 48 hodin po vylovení. Ryby značky Fjoru mají certifikaci udržitelného a odpovědného rybolovu ASC/MSC nebo jsou opatřeny také certifikátem BIO kvality. Značka startuje se 30 druhy čerstvých mořských i sladkovodních ryb exkluzivně vybraných i zpracovaných tak, aby dosahovaly té nejlepší možné kvality.

Rybí sortiment na Rohlíku dosahuje nejvyšší možné čerstvosti právě díky velmi krátkému dodavatelskému řetězci. Ten obsahuje pouze dodavatele a zpracovatele, takže koncept nenarušuje žádný nadbytečný článek. Při zpracování ryb Rohlík spolupracuje se společností Fjord, která funguje už od roku 1999 v Praze a specializuje se právě na zpracování ryb a mořských produktů tak, aby splňovaly požadavky konzumentů na tu nejvyšší kvalitu a nejlepší zpracování.

Škola čepování v Červeném jelenovi: Naučte se řemeslu výčepních

Existuje škola, do které žáci chodí dobrovolně, rádi a ze které se jim mnohdy ani nechce domů. Najdete ji v klubovně oblíbené pražské restaurace Červený jelen. Školu čepování v podniku, kterému dominuje největší tanková věž na světě, vedou mistři výčepní Martina Navrátilová a Miroslav Nekolný. Naučí vás nejen hbitě načepovat hladinku, šnyt nebo mlíko, ale také jak se o pivo správně starat, co a jak dělat či naopak rozhodně nedělat za pípou a spoustu dalších užitečných dovedností. Nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit, neboť jak známo, štěstí přeje připraveným…

Škola čepování v restauraci Červený jelen je originálním dárkem pro jednotlivce i pro skupiny a dá se také připravit na míru formou teambuildingu. Navíc může být i nezapomenutelnou oslavou, kdy se hostitel promění ve výčepního.

Ve Špindlu září Soyka: parádní ukázka moderní české kuchyně

Jednoduché kombinace, prvotřídní kvalita surovin, špičková chuť. Takové jsou devizy nové restaurace ve Špindlerově Mlýně, která se okamžitě zařadila mezi nejlepší podniky horského střediska. Filozofie nového podniku Soyka je jednoduchá. Vedle důrazu na lokálnost a sezónnost sází na dva pilíře. Tím prvním je moderní úprava tradičních českých pokrmů tak, aby se v nich zvýraznila autentická a přirozená chuť. Druhým pilířem je pak domácí příprava většiny ingrediencí.

Hvězdou soyčího menu je dokonale vymazlený „holanďák“, tedy holandský řízek připravený ze selečího masa. Ale to není jediný fígl, který proměnil českou klasiku v oblíbenou delikatesu: do masa zde přidávají také smetanu a nastrouhanou goudu, navíc kousek sýru se přidává v celku, aby se při smažení uvnitř roztekl. O tomhle pokrmu už ve Špindlerově Mlýně kolují legendy, takže jeho ochutnání je téměř povinností.

Soyku má na starosti duo zkušených kuchařů. Michal Húsek je šéfkuchařem restaurace Savoy a Soyka. Martin Frýba je sous chef zodpovědný za restauraci Soyka. Hotel Soyka otevřela po téměř tříleté rekonstrukci společnost Asten Hotels, která má s vedením horských hotelů velké zkušenosti, neboť již osm let provozuje sousední hotel Savoy.

Novinky v oblacích. Romantická atrakce bude přímo u Vltavy!

Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky, série zážitků v podobě obědů či večeří podávaných až padesát metrů nad zemí, v nichž se snoubí romantika s adrenalinem a špičkovou gastronomií. Kouzelná plošina se totiž po letech na Vinohradech stěhuje přímo do srdce historické Prahy, a sice na pražskou náplavku. Letos budou účastníci výpravy do oblak startovat z Dvořákova nábřeží a historické centrum jim bude doslova ležet u nohou.

To však není jediná změna této atrakce, která již pravidelně ozdobí konec léta v české metropoli. Po několika letech, kdy menu na plošině vytvářeli méně známí šéfkuchaři a kuchaři, se letošní ročník vytasí se skutečnou kuchařskou celebritou. Přípravu tříchodového a čtyřchodového menu v tradiční i vegetariánské verzi dostal na starost hvězdný šéfkuchař Marek Raditsch z Kampa Parku, který se do širšího povědomí zapsal jako jeden z porotců televizní soutěže MasterChef.

Poslední novinkou je pak luxusní verze večeře při západu slunce s názvem Premium, kdy bude skvostné menu doprovázet šampaňské a další špičková vína. Začíná se jako vždy na začátku září (konkrétně 2. září) prodlouženým víkendem a pokračovat se bude i další víkendy babího léta.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty