Brambory patří mezi tradiční plodiny pěstované v Česku a těžko bychom si bez nich představili mnohá jídla, které tak vášnivě milujeme. Bramboračka, bramborový salát, bramborák, bramborové knedlíky nebo francouzské brambory. Tahle láska nemá konce!
Každý Čech sní za rok 65 kg brambor! Prospívá nebo škodí to našemu tělu?
Brambory se do Evropy dostaly z Ameriky díky objevitelům a mořeplavcům a v Čechách se jejich pěstování rozšířilo díky ideálním podmínkám pro pěstování. V dobách hladomoru výživné brambory zachránily spoustu životů, a i dnes je jejich nutriční složení důležitou součástí našich jídelníčků. Vždyť průměrná spotřeba brambor na osobu je v Česku 65–70 kg.
Česká tradice
České brambory jsou kvalitní a chutné, a pokud je to možné, měli bychom je upřednostnit před dovozovými. Čím čerstvější brambory koupíte, tím vyšší obsah vitaminů a minerálů v nich bude. Věděli jste, že jedna porce brambor (100 g) obsahuje kolem 20 mg vitaminu C, což je třetina doporučené denní dávky. A u raných brambor je to dokonce dvojnásobek! Kromě „céčka“ jsou v bramborách i vitaminy B1 a B6, a také hodně vlákniny, díky které se budete déle cítit sytí. Přitom jedna porce brambor má jen 78 kcal, takže je dietnější, a přitom nutričně významnější než těstoviny nebo rýže.
Kvalita se pozná
V Česku se pěstují tři kategorie brambor. Od června do září jsou v prodeji rané brambory, pak přijdou na řadu pozdní a skladovací odrůdy. Čeští pěstitelé produkují brambory téměř bez chemické ochrany, i proto je dobré sáhnout v obchodech po českých bramborách. Nově můžete najít na obalech značku kvality Q CZ, která zaručuje spotřebitelům vysokou kvalitu – ÚKZÚZ certifikaci uděluje pouze zemědělcům, kteří splní velmi přísné limity na obsah reziduí pesticidů, akrylamidů a dalších látek – a to o 20 % nižší než jsou limity stanovené EU.
Aktuálně se z ciziny dováží kolem 200 tisíc tun brambor ročně, přitom klimatické podmínky v naší zemi, zejména v podhorských oblastech nebo na Vysočině, jsou pro pěstování ideální. Naše brambory dobře chutnají, jsou zdravé, dostanou se na náš stůl čerstvé a dělají nám dobře :) Aby to tak zůstalo a nebyla potřeba vozit brambory z jiných zemí, vybírejte v obchodech brambory s českým původem a podpořte naše zemědělce.
Zdroj: Český bramborářský svaz, Zdroj foto: iStock