Brambory patří mezi tradiční plodiny pěstované v Česku a těžko bychom si bez nich představili mnohá jídla, které tak vášnivě milujeme. Bramboračka, bramborový salát, bramborák, bramborové knedlíky nebo francouzské brambory. Tahle láska nemá konce!
![Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/mini_169/f4f707a785462824c2aa47005a9a2500.jpg)
Každý Čech sní za rok 65 kg brambor! Zdroj: iStock
Brambory patří mezi tradiční plodiny pěstované v Česku a těžko bychom si bez nich představili mnohá jídla, které tak vášnivě milujeme. Bramboračka, bramborový salát, bramborák, bramborové knedlíky nebo francouzské brambory. Tahle láska nemá konce!
Brambory se do Evropy dostaly z Ameriky díky objevitelům a mořeplavcům a v Čechách se jejich pěstování rozšířilo díky ideálním podmínkám pro pěstování. V dobách hladomoru výživné brambory zachránily spoustu životů, a i dnes je jejich nutriční složení důležitou součástí našich jídelníčků. Vždyť průměrná spotřeba brambor na osobu je v Česku 65–70 kg.
České brambory jsou kvalitní a chutné, a pokud je to možné, měli bychom je upřednostnit před dovozovými. Čím čerstvější brambory koupíte, tím vyšší obsah vitaminů a minerálů v nich bude. Věděli jste, že jedna porce brambor (100 g) obsahuje kolem 20 mg vitaminu C, což je třetina doporučené denní dávky. A u raných brambor je to dokonce dvojnásobek! Kromě „céčka“ jsou v bramborách i vitaminy B1 a B6, a také hodně vlákniny, díky které se budete déle cítit sytí. Přitom jedna porce brambor má jen 78 kcal, takže je dietnější, a přitom nutričně významnější než těstoviny nebo rýže.
V Česku se pěstují tři kategorie brambor. Od června do září jsou v prodeji rané brambory, pak přijdou na řadu pozdní a skladovací odrůdy. Čeští pěstitelé produkují brambory téměř bez chemické ochrany, i proto je dobré sáhnout v obchodech po českých bramborách. Nově můžete najít na obalech značku kvality Q CZ, která zaručuje spotřebitelům vysokou kvalitu – ÚKZÚZ certifikaci uděluje pouze zemědělcům, kteří splní velmi přísné limity na obsah reziduí pesticidů, akrylamidů a dalších látek – a to o 20 % nižší než jsou limity stanovené EU.
Každý Čech sní za rok 65 kg brambor! 2 Zdroj: iStock
Aktuálně se z ciziny dováží kolem 200 tisíc tun brambor ročně, přitom klimatické podmínky v naší zemi, zejména v podhorských oblastech nebo na Vysočině, jsou pro pěstování ideální. Naše brambory dobře chutnají, jsou zdravé, dostanou se na náš stůl čerstvé a dělají nám dobře :) Aby to tak zůstalo a nebyla potřeba vozit brambory z jiných zemí, vybírejte v obchodech brambory s českým původem a podpořte naše zemědělce.
Zdroj: Český bramborářský svaz, Zdroj foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living