Nejen klasická káva povzbudí a probudí! Objevte sílu nápoje ze slupek jménem cascara

V Latinské Americe ji pijí po generace, u nás se o ní začíná mluvit teprve v posledních letech. Cascara, nápoj ze sušených slupek kávových třešní, je voňavým mostem mezi kávou a čajem a rozhodně stojí za pozornost. Věděli jste ale, že ještě donedávna nebyl její prodej oficiálně povolen?

Cascara, což ve španělštině znamená slupka nebo skořápka, byla dlouhou dobu vnímána většinově jen jako odpad při zpracování kávových zrn. Přitom v zemích jako Etiopie, Jemen, Bolívie nebo Panama se z jejích sušených slupek připravoval tradiční nápoj – sladký, lehce ovocný, ideální na povzbuzení s menším množstvím kofeinu.

Do Evropy se dostala teprve nedávno, až v průběhu tzv. third wave coffee, třetí kávové vlny, jejíž začátek se datuje do 90. let 20. století. Tehdy se totiž začalo více mluvit o původu, farmářích, udržitelnosti a celkovém využití kávových plodů (postupně tedy přišla na řadu i cascara). A i když je u nás zatím stále kávová popelka, pražírny kávy se snaží cascaru pomalu, ale jistě, dostávat do širšího povědomí. Zdlouhavý nástup způsobil i zákaz od EU, protože jako nová potravina importovaná po roce 1997 potřebovala nejprve schválení, že je zdravotně nezávadná. Nicméně právě to trvalo velice dlouho a i když se v Evropě objevovala cca od roku 2010, teprve v roce 2022 byla cascara oficiálně uznána EU.

„Cascara má jemně povzbudivý účinek, ale není tak silná jako espresso. Chuťově připomíná ovocný čaj s tóny sušeného ovoce, květin a někdy i koření. Je skvělá jak v teplé, tak studené verzi – a navíc je 100% přírodní a udržitelná,“ uvádí Tereza Hofbauerová, expertka na pražení kávy Fixi Coffee.

Jak cascara chutná?

Chuť cascary se liší podle původu. Etiopská může být květinová s nádechem ibišku a šípku, středoamerické druhy často nabídnou tóny rozinek, švestek nebo sušených jablek. Ačkoliv cascara pochází z kávovníku, nemá typickou chuť kávy – a právě to z ní dělá zajímavou alternativu pro ty, kdo chtějí ochutnat něco nového.

Tradiční i moderní způsoby přípravy

V Jemenu se z cascary připravuje nápoj qishr, který se dochucuje skořicí a zázvorem a podává se v malých šálcích podobně jako čaj. Cascara se servíruje také jako cold brew, cascara tonic nebo v kombinaci s bylinkami a citrusy.

Kde ji sehnat a jak s ní doma pracovat?

Cascara se dá koupit ve specializovaných kavárnách nebo e-shopech s výběrovou kávou. Doma ji uchovávejte v suchu, ideálně v uzavíratelné nádobě mimo přímé slunce. Vydrží vám pak dlouho svěží a plná chuti. Můžete ji použít nejen na nápoje, ale i jako přísadu do limonád, domácích sirupů nebo dokonce na výrobu želé.

Návod na základní přípravu

Vyzkoušejte ji horkou, nebo naopak na ledu. V obou případech je příprava stejná a velice jednoduchá. Na základní výluh potřebujete:

  • 25 g cascary
  • 500–750 ml vroucí vody

Cascaru zalijte vroucí vodou a nechte 6–8 minut louhovat. Sceďte a máte hotovo.

Recept na osvěžující letní Cascara Spritz

Drink se podobá osvěžujícímu ledovému čaji, ucítíte v něm tóny ibišku a doplnit ho můžete čerstvým nebo sušeným ovocem podle vlastní chuti – třeba s plátky pomeranče nebo broskvemi.

  • 100 ml silného výluhu z cascary
  • 100 ml perlivé vody
  • kostky ledu
  • plátek pomeranče nebo limety

Sklenici naplňte ledem, zalijte výluhem cascary, přilijte perlivou vodu a dozdobte citrusy.

Zdroj: Fixi Coffee + autorský text; zdroj foto: iStock + Fixi Coffee

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty