Mixér: zvěřinové hody, kolekce pálenek a likérů nebo pivní limitka pro dobrou věc

Chladné počasí si žádá něco dobrého k jídlu i pití! A proto se vám náš dnešní Mixér bude rozhodně hodit. Máme tu tip na skvělé zvěřinové hody nebo kvalitní české pálenky a likéry na zahřátí. A na závěr jednu novinku, kterou přispějete na dobrou věc.

Ulovte si zvěřinu ve Vinohradském Parlamentu

Maso ze zvěřiny se oproti běžné produkci chovaných domácích zvířat výrazně liší, a to vůní, barvou i charakteristickou chutí. Přesto by v našem jídelníčku nemělo chybět, protože je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Navíc není tučné, a tak se jedná o velmi zdravou alternativu k obvyklým druhům mas. Zvěřině se přezdívá i maso králů, a pokud si chcete královsky pochutnat, vydejte se do Vinohradského Parlamentu, kde od 18. do 24. října pořádají Zvěřinové hody.

Výpečky z muflona i pečená srnka

Po celý týden bude v nabídce speciální menu. Předkrmy budou hned dva, a to tatarák z jelena s křepelčími vejci a nakládanými houbami či rillettes ze zvěřiny s meruňkami a pistáciemi. Venkovní teploty už hodně poklesly, a tak na zahřátí se jistě bude hodit zvěřinový vývar s morkovým knedlíčkem. Hlavní jídla nabídnou muflona, divočáka, jelena i srnčí. Těšit se tak můžete na výpečky z muflona s česnekem a červeným zelím a pečenými bramborovými plackami, guláš z jelena z černého piva, smažené karé z divočáka v panko strouhance a podzimní zeleninou, bramborový knedlík a pečenou srnku s grilovaným červeným zelím, rakytníkem a praženou perníkovou strouhankou.

Letos se šéfkuchař Jan Pípal rozhodl zařadit i ryze houbový pokrm: „K podzimu houby patří a já mám rád lišky. Proto se letos v nabídce objeví lišky na víně s tvarohovými knedlíčky s bylinkami a lískovými oříšky.“ A sladkou tečku za královskou hostinou budete moci udělat domácí buchtou plněnou pečenými švestkovými povidly a vanilkovou omáčkou a zmrzlinou.

Crafted for Friends ve spolupráci s palírnou Landcraft představují jedinečnou jablečnou kolekci

Moštové jablko, Medové jablko, Dubové jablko a Bylinkové jablko… Jedinečné pálenky a likéry, k jejichž výrobě se používají pouze lokální, a tedy i sezonní jablka, jsou dalším výsledkem spolupráce unikátní palírny Landcraft v rámci nového projektu Crafted for Friends.

Moštové jablko (500 ml, alk. 18 %) Obsahuje redukci z posledního jablečného moštu sezony, která se vaří tak dlouho, dokud se neodpaří minimálně polovina vody. Poté, co mošt zhoustne, ztmavne a zkaramelizuje, dolihuje se jablečnou pálenkou na patnáct procent alkoholu a dá na dva roky do sudu. Výsledkem je spojení koncentrovaného a destilovaného jablka. Nic víc, nic míň. Příroda je dokonalá sama o sobě.

Medové jablko (500 ml, alk. 40,5 %) Jablečná pálenka ze starých odrůd doslazená medem od včel, které opylovaly jablečný sad. Staré odrůdy jabloní jsou dokonale adaptované na naše klima a půdní podmínky. Jejich mošt má totiž neobyčejnou chuťovou hloubku a stejně tak jejich kvas a potom i výsledná pálenka, která se doslazuje medem z jablečných sadů.

Dubové jablko (500 ml, alk. 43 %) Jablečná pálenka ze starých odrůd, která zrála tři roky v dubovém sudu. Pálenka stařená v sudu je královskou disciplínou lihovarnictví. Teprve dubový sud totiž dokáže dodat destilátu harmonickou rovnováhu a klid. V každé láhvi je víc než pětadvacet kilogramů jablek z vysokokmenů starých odrůd vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství a posbíraných na konci doku 2018 nedaleko Volyně. Mošt z těchto jablek se poté nechal pomalu vykvasit a uležet a hotový cider se vypálil o rok později. Další čtyři roky ležela pálenka v sudu, kde získala krásnou zlatou barvu, zakulatila se a propsala se do ní podstata dubu.

Bylinkové jablko (500 ml, alk. 18 %) Vermut na bázi jablečného cideru. V dnešní době je u nás vermut skoro zapomenutou kategorií. Může za to zřejmě i fakt, že se na jeho výrobu často používalo víno, které se nepovedlo. V palírně Landcraft se to rozhodli změnit a udělali ho z toho nejlepšího. A z vlastního cideru, který zrál dva roky v sudu. Ten se poté dolihoval jablečnou pálenkou, ve které rok leželo dvanáct bylin, kůra bergamotu a med.

Jablečná kolekce Landcraft patří mezi první produkty prémiového portfolia Crafted for Friends. Přidává se tak k setu omáček vzniklých ze spolupráce Živiny a restaurace Červený Jelen, výběrové kávě Deer Beans z pražírny Dos Mundos a několika dalším produktům, které budeme postupně představovat.

Proud in Movember se symbolickým knírkem

Nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem IPA vyniká příjemnou vůní po chmelu a lehkou sladovou chutí. Limitovaný Proud in Movember bude dostupný v e-shopu Proudu nebo na Rohlík.cz.

Movember se zaměřuje především na prevenci typicky mužských onemocnění, kterými jsou rakovina prostaty a varlat. Cílem je zvýšení povědomí o těchto nemocech a o potřebě včasné detekce. Prvním krokem k určení diagnózy rakoviny a také základním předpokladem účinné léčby jsou každoroční preventivní prohlídky. „Upozorňovat na problémy rakoviny varlat a prostaty je nutné neustále. Nadační fond Muži proti rakovině se snaží nutnost prevence komunikovat kontinuálně po celý rok, ale listopadový Movember je samozřejmě největší akcí,“ říká Jiří Hofreitr z Nadačního fondu Muži proti rakovině.

„Já osobně jsem kampaň Movember poprvé zaznamenal v roce 2013. Tehdy jsem byl v Prazdroji necelý rok na stáži, aktivní v mnoha směrech a založil jsem tým Knírači z Prazdroje. Z něj se vloni stal tým Proud in Movember, kterému se podařilo vybranou částkou zařadit na 7. místo mezi týmy z celé republiky,“ rekapituluje Michal Škoda, ředitel pivovaru Proud, a dodává: „Výtěžek Nadačnímu fondu Muži proti rakovině půjde z veškerého piva Proovan prodaného v listopadu. Lahve s limitovanou etiketou s knírkem máme připravené k distribuci všem našim partnerům a spolupráci nabízíme i dalším firmám. Jsme schopní například zavézt lahve na Movember setkání a různé pracovní akce.“

A kam konkrétně bude směřovat 5 Kč z každého půllitru nealko piva Proovan prodaného v listopadu? „Jako nadační fond vyhlašujeme každoročně grantové řízení, do kterého se může přihlásit jakékoliv urologické nebo uroonkologické pracoviště z celé republiky. My pak následně pomáháme s přístrojovým vybavením. Zároveň se věnujeme medicínskému i psychologickému poradenství, vydáváme publikace pro pacienty a jejich rodinné příslušníky, podporujeme výzkum i stáže mladých lékařů,“ odpovídá Jiří Hofreitr z Nadačního fondu Muži proti rakovině.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty