Znáte Petru Davies Veselou a jejího muže Gwilyma Daviese? Kousek za Prahou pořádají kurzy, které se točí kolem jedné věci: kávy. A právě Petru Veselou můžete znát díky její Knize o kávě!
Kávové kurzy v Jílovém u Prahy
Minulý týden jsem opět stála u kávovaru a připravovala espresso i cappuccino. Ne, nezačala jsem pracovat v kavárně, ani jsem si neotevřela vlastní, ale absolvovala jsem kávový kurz!
Konal se v Jílovém u Prahy: někteří tedy už možná tuší, kdo ho také vedl. Školicí centrum se nachází v suterénu oranžového domu. Po zazvonění jsem byla přivítána doslova "kapesní" jezevčicí a usměvavým mužem: samotným Gwilymem Daviesem. V druhé místnosti jsem se seznámila s jeho manželkou, Petrou Davies Veselou. Právě tento manželský pár vede kávové kurzy, a předává tak své zkušenosti laikům i odborníkům.
Celého kurzu se zúčastnilo sedm lidí, začal lehce po desáté hodině dopoledne a skončil přibližně v půl třetí: neuvěřitelných skoro 5 hodin povídání o kávě, kávovaru a metodách přípravy, které bylo doplněno o praktickou část.
Velice mě bavila část kurzu, ve které nám byly představeny možnosti domácí přípravy kávy: osobně jsem si velmi oblíbila cascaru. Nápoj, který je něco mezi kávou a čajem: vyrobený z usušených slupek kávových třešní.
Poprvé jsem vyzkoušela i takzvaný cupping kávy, tedy její degustaci. Neuvěřitelná zkušenost a zábava, zvlášť pro relativního kávového začátečníka, jako jsem já. Nikdy jsem si nemyslela, že budu společně s několika dalšími lidmi hlasitě srkat přes celou školicí místnost a snažit se vnímat rozdíly v jednotlivých kávách.
Dozvěděla jsem se i důležité informace o pražení, zpracování (dělí se na suché, "medové" a mokré), skladování, nastavení mlýnku, samotných parametrech espressa, ale i řadu dalších zajímavostí.
Celý kurz byl velmi povedený a panovala příjemná atmosféra. Pokud si chcete o kávě popovídat a zároveň se naučit její přípravu, rozhodně doporučuji! :)
Něco málo o ...
Petra Davies Veselá
Svou kávovou kariéru odstartovala v roce 2004, kdy si otevřela vlastní kavárnu. Krátce poté začala soutěžit a vyhrála Mistrovství České republiky v přípravě kávy. V současné době je porotkyní a pořádá školení pro širokou veřejnost. Zásadní pro ni bylo vydání Knihy o kávě v roce 2010.
Gwilym Davies
O kávu se zajímá již od roku 1997, kdy na Novém Zélandu získával zkušenosti. V roce 2009 vyhrál světové Mistrovství v přípravě kávy a o rok později si v Londýně otevřel vlastní kavárnu Prufrock, kterou provozuje i nyní. Společně se svou ženou pořádá kávové kurzy v Jílovém u Prahy.
Nabídka kurzů
– základní školení (pro baristy i širokou veřejnost)
– rozdělen na dvě části: teorie (informace o kávě, mlýnku a funkci kávovaru); praxe (správné zacházení s mlýnkem, jeho nastavení a péče o něj; příprava espressa a cappuccina; technika latte art)
– školení na 1 den / cena 3900 Kč na osobu
– latte art
– rozdělen na dvě části: krátká teorie (základy mlýnku, kávovaru a přípravy kávy); praxe (šlehání mléka a příprava cappuccina)
– školení na 1 den / cena 4200 Kč na osobu
– domácí příprava kávy
– příprava kávy v aeropressu, V60, french pressu, moka konvičce, vacuum potu aj.
– školení na 2–3 hodiny / cena 2200 Kč
– espresso moderní techniky
– sestavení receptu pro espresso za pomoci "brew ratios", měření pole extrakce a vysvětlení, jak teplota ovlivňuje chutě espressa
– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies
– cena 7500 Kč na osobu
– smysl a káva
– vysvětlení, jak identifikovat klíčové chutě v kávě; degustace a speciální test chutí
– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies
– cena 7500 Kč na osobu
– SCAE školení
– celosvětově uznávané certifikáty
Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima