Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy Zdroj: Tereza Pánková

  • Zavřít

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy Zdroj: Tereza Pánková

Znáte Petru Davies Veselou a jejího muže Gwilyma Daviese? Kousek za Prahou pořádají kurzy, které se točí kolem jedné věci: kávy. A právě Petru Veselou můžete znát díky její Knize o kávě!

Minulý týden jsem opět stála u kávovaru a připravovala espresso i cappuccino. Ne, nezačala jsem pracovat v kavárně, ani jsem si neotevřela vlastní, ale absolvovala jsem kávový kurz!

Konal se v Jílovém u Prahy: někteří tedy už možná tuší, kdo ho také vedl. Školicí centrum se nachází v suterénu oranžového domu. Po zazvonění jsem byla přivítána doslova "kapesní" jezevčicí a usměvavým mužem: samotným Gwilymem Daviesem. V druhé místnosti jsem se seznámila s jeho manželkou, Petrou Davies Veselou. Právě tento manželský pár vede kávové kurzy, a předává tak své zkušenosti laikům i odborníkům.

Celého kurzu se zúčastnilo sedm lidí, začal lehce po desáté hodině dopoledne a skončil přibližně v půl třetí: neuvěřitelných skoro 5 hodin povídání o kávě, kávovaru a metodách přípravy, které bylo doplněno o praktickou část.

Velice mě bavila část kurzu, ve které nám byly představeny možnosti domácí přípravy kávy: osobně jsem si velmi oblíbila cascaru. Nápoj, který je něco mezi kávou a čajem: vyrobený z usušených slupek kávových třešní.

Poprvé jsem vyzkoušela i takzvaný cupping kávy, tedy její degustaci. Neuvěřitelná zkušenost a zábava, zvlášť pro relativního kávového začátečníka, jako jsem já. Nikdy jsem si nemyslela, že budu společně s několika dalšími lidmi hlasitě srkat přes celou školicí místnost a snažit se vnímat rozdíly v jednotlivých kávách.

Dozvěděla jsem se i důležité informace o pražení, zpracování (dělí se na suché, "medové" a mokré), skladování, nastavení mlýnku, samotných parametrech espressa, ale i řadu dalších zajímavostí.

Celý kurz byl velmi povedený a panovala příjemná atmosféra. Pokud si chcete o kávě popovídat a zároveň se naučit její přípravu, rozhodně doporučuji! :)

Něco málo o ...

Petra Davies Veselá

Svou kávovou kariéru odstartovala v roce 2004, kdy si otevřela vlastní kavárnu. Krátce poté začala soutěžit a vyhrála Mistrovství České republiky v přípravě kávy. V současné době je porotkyní a pořádá školení pro širokou veřejnost. Zásadní pro ni bylo vydání Knihy o kávě v roce 2010.

Gwilym Davies

O kávu se zajímá již od roku 1997, kdy na Novém Zélandu získával zkušenosti. V roce 2009 vyhrál světové Mistrovství v přípravě kávy a o rok později si v Londýně otevřel vlastní kavárnu Prufrock, kterou provozuje i nyní. Společně se svou ženou pořádá kávové kurzy v Jílovém u Prahy.

Nabídka kurzů

– základní školení (pro baristy i širokou veřejnost)

– rozdělen na dvě části: teorie (informace o kávě, mlýnku a funkci kávovaru); praxe (správné zacházení s mlýnkem, jeho nastavení a péče o něj; příprava espressa a cappuccina; technika latte art)

– školení na 1 den / cena 3900 Kč na osobu

– latte art

– rozdělen na dvě části: krátká teorie (základy mlýnku, kávovaru a přípravy kávy); praxe (šlehání mléka a příprava cappuccina)

– školení na 1 den / cena 4200 Kč na osobu

– domácí příprava kávy

– příprava kávy v aeropressu, V60, french pressu, moka konvičce, vacuum potu aj.

– školení na 2–3 hodiny / cena 2200 Kč

– espresso moderní techniky

– sestavení receptu pro espresso za pomoci "brew ratios", měření pole extrakce a vysvětlení, jak teplota ovlivňuje chutě espressa

– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies

– cena 7500 Kč na osobu

– smysl a káva

– vysvětlení, jak identifikovat klíčové chutě v kávě; degustace a speciální test chutí

– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies

– cena 7500 Kč na osobu

– SCAE školení

– celosvětově uznávané certifikáty

Fotogalerie

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky kurzy cappuccino káva espresso domácí příprava kávy Gwilym Davies kávové kurzy Petra Davies Veselá

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Vyšetřovatelé už znají důvod pádu vrtulníku Petra Kellnera. Označili pravděpodobného viníka Hádka Pirátů se Spolu. Kdo se přibližuje fašistům a komunistům? Politici se přou o ideologii Hladík: Na majitele nezateplených domů padla chudoba. Obhajoval dotace

prima-zeny

Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Kamil s Markétou vrací úder. Zamilovanému Albertovi zničí nový vztah

prima-zoom

Jak si mafiánský zabiják vykopal hrob Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

prima-fresh

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce Nová krev pro Partičku, Bodyguardi i PORNO! Prima COOL čeká pořádně barevnej podzim

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem

prima-living

Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy Jarní hvězda ifeion rozzáří zahradu i balkon. Pěstování nenáročné exotické krásky zvládne každý

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.