Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy Zdroj: Tereza Pánková

  • Zavřít
Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy Zdroj: Tereza Pánková

Znáte Petru Davies Veselou a jejího muže Gwilyma Daviese? Kousek za Prahou pořádají kurzy, které se točí kolem jedné věci: kávy. A právě Petru Veselou můžete znát díky její Knize o kávě!

Seznam.cz banner

Minulý týden jsem opět stála u kávovaru a připravovala espresso i cappuccino. Ne, nezačala jsem pracovat v kavárně, ani jsem si neotevřela vlastní, ale absolvovala jsem kávový kurz!

Konal se v Jílovém u Prahy: někteří tedy už možná tuší, kdo ho také vedl. Školicí centrum se nachází v suterénu oranžového domu. Po zazvonění jsem byla přivítána doslova "kapesní" jezevčicí a usměvavým mužem: samotným Gwilymem Daviesem. V druhé místnosti jsem se seznámila s jeho manželkou, Petrou Davies Veselou. Právě tento manželský pár vede kávové kurzy, a předává tak své zkušenosti laikům i odborníkům.

Celého kurzu se zúčastnilo sedm lidí, začal lehce po desáté hodině dopoledne a skončil přibližně v půl třetí: neuvěřitelných skoro 5 hodin povídání o kávě, kávovaru a metodách přípravy, které bylo doplněno o praktickou část.

Velice mě bavila část kurzu, ve které nám byly představeny možnosti domácí přípravy kávy: osobně jsem si velmi oblíbila cascaru. Nápoj, který je něco mezi kávou a čajem: vyrobený z usušených slupek kávových třešní.

Poprvé jsem vyzkoušela i takzvaný cupping kávy, tedy její degustaci. Neuvěřitelná zkušenost a zábava, zvlášť pro relativního kávového začátečníka, jako jsem já. Nikdy jsem si nemyslela, že budu společně s několika dalšími lidmi hlasitě srkat přes celou školicí místnost a snažit se vnímat rozdíly v jednotlivých kávách.

Dozvěděla jsem se i důležité informace o pražení, zpracování (dělí se na suché, "medové" a mokré), skladování, nastavení mlýnku, samotných parametrech espressa, ale i řadu dalších zajímavostí.

Celý kurz byl velmi povedený a panovala příjemná atmosféra. Pokud si chcete o kávě popovídat a zároveň se naučit její přípravu, rozhodně doporučuji! :)

Něco málo o ...

Petra Davies Veselá

Svou kávovou kariéru odstartovala v roce 2004, kdy si otevřela vlastní kavárnu. Krátce poté začala soutěžit a vyhrála Mistrovství České republiky v přípravě kávy. V současné době je porotkyní a pořádá školení pro širokou veřejnost. Zásadní pro ni bylo vydání Knihy o kávě v roce 2010.

Gwilym Davies

O kávu se zajímá již od roku 1997, kdy na Novém Zélandu získával zkušenosti. V roce 2009 vyhrál světové Mistrovství v přípravě kávy a o rok později si v Londýně otevřel vlastní kavárnu Prufrock, kterou provozuje i nyní. Společně se svou ženou pořádá kávové kurzy v Jílovém u Prahy.

Nabídka kurzů

– základní školení (pro baristy i širokou veřejnost)

– rozdělen na dvě části: teorie (informace o kávě, mlýnku a funkci kávovaru); praxe (správné zacházení s mlýnkem, jeho nastavení a péče o něj; příprava espressa a cappuccina; technika latte art)

– školení na 1 den / cena 3900 Kč na osobu

– latte art

– rozdělen na dvě části: krátká teorie (základy mlýnku, kávovaru a přípravy kávy); praxe (šlehání mléka a příprava cappuccina)

– školení na 1 den / cena 4200 Kč na osobu

– domácí příprava kávy

– příprava kávy v aeropressu, V60, french pressu, moka konvičce, vacuum potu aj.

– školení na 2–3 hodiny / cena 2200 Kč

– espresso moderní techniky

– sestavení receptu pro espresso za pomoci "brew ratios", měření pole extrakce a vysvětlení, jak teplota ovlivňuje chutě espressa

– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies

– cena 7500 Kč na osobu

– smysl a káva

– vysvětlení, jak identifikovat klíčové chutě v kávě; degustace a speciální test chutí

– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies

– cena 7500 Kč na osobu

– SCAE školení

– celosvětově uznávané certifikáty

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy
Fotogalerie

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Tereza Pánková

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Sdílejte článek
Štítky čaj káva espresso kurzy třešně kavárna mléko kávovar Jílové u Prahy cappuccino káva espresso domácí příprava kávy Gwilym Davies kávové kurzy Petra Davies Veselá

Návrhy pro vás

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Novinky
Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo

Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo

Soutěžící
Ivan Straka by výhru investoval do Bitcoinu

Ivan Straka by výhru investoval do Bitcoinu

Novinky
Mixér: koktejly inspirované novou knihou, týden mušlí, dýňové speciality nebo nová partnerství

Mixér: koktejly inspirované novou knihou, týden mušlí, dýňové speciality nebo nová partnerství

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! s inspirativními tvůrci digitálního obsahu

Připravujeme Prostřeno! s inspirativními tvůrci digitálního obsahu

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Prostřeno!
Prostřeno: Smetanovo vaječná pomazánka na francouzské bagetě

Prostřeno: Smetanovo vaječná pomazánka na francouzské bagetě

Prostřeno!
Prostřeno: Poctivá česnečka s krutony a strouhaným sýrem podle Simony

Prostřeno: Poctivá česnečka s krutony a strouhaným sýrem podle Simony

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Maso
Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Exploze a požár. V Rusku vzplála další rafinerie, desítky dronů útočily i na jiných místech Jsi odporná, nejen fyzicky, nadával politik Decroix. Byl to exces a „hrubá záplata“, přiznává S pornem se děti setkávají už v osmi letech, často nechtěně. Je to stresující, tvrdí experti

prima-zeny

Zrádkyně si nevěří, chtějí proti sobě taktizovat. Daniela Brzobohatá má spadeno na Sáru Druhá řada Zrádců odstartovala. Diváky si získala Věra i vrchní komisařka Mia Zrádci se s bijcem nemazali: Kincl končí. Měl mě poslouchat, rýpla si jeho manželka

prima-zoom

Našli jsme důkaz o životě na Marsu? Prehistorická želva vážila jako dva nosorožci, kořist lovila ostrým zobákem Česko poslalo proti ruským dronům vrtulníky ruské výroby. Mají výbavu pro noční boj

prima-fresh

Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo Mixér: koktejly inspirované novou knihou, týden mušlí, dýňové speciality nebo nová partnerství Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

prima-cool

Cillian Murphy o roli Voldemorta „Hříšníci“ prohráli. 100 tisíc korun si z Prahy odvezli jejich soupeři Ceny pro nejlepší seriály roku rozdány: radovaly se Star Wars i komiksová pecka

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Objevte kouzlo českého podzimu: Tradiční zelenina a ovoce pro vaše zdraví! Těšte se! Po deštivých dnech přijde slunečný víkend s letními teplotami Užijte si dýně až do jara. Jak je správně sklidit a uskladnit?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.