Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy Zdroj: Tereza Pánková

  • Zavřít
Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy Zdroj: Tereza Pánková

Znáte Petru Davies Veselou a jejího muže Gwilyma Daviese? Kousek za Prahou pořádají kurzy, které se točí kolem jedné věci: kávy. A právě Petru Veselou můžete znát díky její Knize o kávě!

Seznam.cz banner

Minulý týden jsem opět stála u kávovaru a připravovala espresso i cappuccino. Ne, nezačala jsem pracovat v kavárně, ani jsem si neotevřela vlastní, ale absolvovala jsem kávový kurz!

Konal se v Jílovém u Prahy: někteří tedy už možná tuší, kdo ho také vedl. Školicí centrum se nachází v suterénu oranžového domu. Po zazvonění jsem byla přivítána doslova "kapesní" jezevčicí a usměvavým mužem: samotným Gwilymem Daviesem. V druhé místnosti jsem se seznámila s jeho manželkou, Petrou Davies Veselou. Právě tento manželský pár vede kávové kurzy, a předává tak své zkušenosti laikům i odborníkům.

Celého kurzu se zúčastnilo sedm lidí, začal lehce po desáté hodině dopoledne a skončil přibližně v půl třetí: neuvěřitelných skoro 5 hodin povídání o kávě, kávovaru a metodách přípravy, které bylo doplněno o praktickou část.

Velice mě bavila část kurzu, ve které nám byly představeny možnosti domácí přípravy kávy: osobně jsem si velmi oblíbila cascaru. Nápoj, který je něco mezi kávou a čajem: vyrobený z usušených slupek kávových třešní.

Poprvé jsem vyzkoušela i takzvaný cupping kávy, tedy její degustaci. Neuvěřitelná zkušenost a zábava, zvlášť pro relativního kávového začátečníka, jako jsem já. Nikdy jsem si nemyslela, že budu společně s několika dalšími lidmi hlasitě srkat přes celou školicí místnost a snažit se vnímat rozdíly v jednotlivých kávách.

Dozvěděla jsem se i důležité informace o pražení, zpracování (dělí se na suché, "medové" a mokré), skladování, nastavení mlýnku, samotných parametrech espressa, ale i řadu dalších zajímavostí.

Celý kurz byl velmi povedený a panovala příjemná atmosféra. Pokud si chcete o kávě popovídat a zároveň se naučit její přípravu, rozhodně doporučuji! :)

Něco málo o ...

Petra Davies Veselá

Svou kávovou kariéru odstartovala v roce 2004, kdy si otevřela vlastní kavárnu. Krátce poté začala soutěžit a vyhrála Mistrovství České republiky v přípravě kávy. V současné době je porotkyní a pořádá školení pro širokou veřejnost. Zásadní pro ni bylo vydání Knihy o kávě v roce 2010.

Gwilym Davies

O kávu se zajímá již od roku 1997, kdy na Novém Zélandu získával zkušenosti. V roce 2009 vyhrál světové Mistrovství v přípravě kávy a o rok později si v Londýně otevřel vlastní kavárnu Prufrock, kterou provozuje i nyní. Společně se svou ženou pořádá kávové kurzy v Jílovém u Prahy.

Nabídka kurzů

– základní školení (pro baristy i širokou veřejnost)

– rozdělen na dvě části: teorie (informace o kávě, mlýnku a funkci kávovaru); praxe (správné zacházení s mlýnkem, jeho nastavení a péče o něj; příprava espressa a cappuccina; technika latte art)

– školení na 1 den / cena 3900 Kč na osobu

– latte art

– rozdělen na dvě části: krátká teorie (základy mlýnku, kávovaru a přípravy kávy); praxe (šlehání mléka a příprava cappuccina)

– školení na 1 den / cena 4200 Kč na osobu

– domácí příprava kávy

– příprava kávy v aeropressu, V60, french pressu, moka konvičce, vacuum potu aj.

– školení na 2–3 hodiny / cena 2200 Kč

– espresso moderní techniky

– sestavení receptu pro espresso za pomoci "brew ratios", měření pole extrakce a vysvětlení, jak teplota ovlivňuje chutě espressa

– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies

– cena 7500 Kč na osobu

– smysl a káva

– vysvětlení, jak identifikovat klíčové chutě v kávě; degustace a speciální test chutí

– kurz v angličtině (s překladem) vede Gwilym Davies

– cena 7500 Kč na osobu

– SCAE školení

– celosvětově uznávané certifikáty

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy
Fotogalerie

Kávové kurzy v Jílovém u Prahy

Tereza Pánková

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Sdílejte článek
Štítky čaj káva espresso kurzy třešně kavárna mléko kávovar Jílové u Prahy cappuccino káva espresso domácí příprava kávy Gwilym Davies kávové kurzy Petra Davies Veselá

Návrhy pro vás

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc Omáčky

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku Sladké

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky Sladké

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky


Přečtěte si také

Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Soutěžící
Jiří Koběrský nemá rád, když se s stolu nedodržuje bonton

Jiří Koběrský nemá rád, když se s stolu nedodržuje bonton

Novinky
Prestižní ocenění Vinař roku České republiky 2025 míří do Mikulova – triumfuje Vinařství Volařík

Prestižní ocenění Vinař roku České republiky 2025 míří do Mikulova – triumfuje Vinařství Volařík

Nápoje
Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Prostřeno!
Prostřeno: Předkrmový mini hamburger podle Ajfela

Prostřeno: Předkrmový mini hamburger podle Ajfela

Prostřeno!
Prostřeno: Silný hovězí vývar z pečeného základu

Prostřeno: Silný hovězí vývar z pečeného základu

Prostřeno!
Prostřeno: Znojemská s knedlíkem podle Ajfela

Prostřeno: Znojemská s knedlíkem podle Ajfela

Prostřeno!
Prostřeno: Vyhlášený čokoládový cheesecake podle Ajfela

Prostřeno: Vyhlášený čokoládový cheesecake podle Ajfela

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky Sladké

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři Recepty

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky Maso

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky

Polévky
Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Nápoje
Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi Recepty

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Recepty
Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Omáčky
Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Nápoje
Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky Sladké

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Roztržka ve studiu: Hulváte, neumíte se chovat, peskovala Jermanová Zdechovského Tietz z mladé SPD: EU je největším bezpečnostním rizikem. V NATO bychom zatím měli zůstat Chtěly si vyzkoušet někoho zabít. Děti v Česku plánovaly vraždu, oběť přežila jen náhodou

prima-zeny

Peter Pecha jako český Kevin Costner. V Kamarádech se objevuje jako tajemný bodyguard Táňa Bystroňová odhalila trik na fotbalisty. Petr Švancara by se nechal chytit Rodina je planeta, říká Vilma Cibulková. V seriálu Polabí za ni bojuje jako Olga

prima-zoom

Proč havarovala supermoderní F-35? Autorka Příběhu služebnice bojuje se zákazem knih. Vsadila na chytrou satiru Pavouci jsou mnohem chytřejší, než si myslíte. Podívejte se, jak brilantně využívají ulovené světlušky

prima-fresh

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Prestižní ocenění Vinař roku České republiky 2025 míří do Mikulova – triumfuje Vinařství Volařík Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

prima-cool

Rock zhubnul a přišel o svaly Jak bude Lady Gaga vypadat ve 2. sérii Wednesday? První fotka odhaluje její tajemnou postavu Lidé houfně opouštějí kina. Nový drsný horor nedokouká zhruba třetina diváků

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak sklízet a uskladnit jablka: Poznáte, kdy už jsou zralá? Září by mělo být teplé a suché: Dobrá zpráva pro milovníky babího léta Jedna z nejluxusnějších jachet je na prodej. Stojí více než 2 miliardy korun

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.