Na světě je známo téměř 1600 druhů pepře, přičemž nejznámější druhy jsou tři – pepř černý, zelený a bílý, ale existuje i spousta netradičních druhů pepře nebo pepř, který vlastně není pepřem.
Tradiční i méně známé druhy pepřů – víte, který je ten nej?
Odkud pochází pepř?
Pepř pochází z jihovýchodní Indie, ale dnes se pěstuje například i v Latinské Americe, Číně nebo Vietnamu. Používali ho již staří Římané, ale nejvíce se rozšířil s rozvojem mořeplavby v 15. a 16. století. Tři základní druhy pepře pocházejí z jedné rostliny – pepřovníku černého (piper nigrum).
Pepř a zdraví
Pepř podporuje trávení, má mírné močopudné účinky a pomůže nám i při chřipce, jelikož snižuje horečku a ulehčuje odkašlávání. Také podporuje činnost srdce a pohlavních orgánů – je přírodním afrodiziakem a právě díky této vlastnosti proti němu ve středověku brojila církev. Pomůže i při nadýmání, nechutenství nebo menstruačních bolestech.
TIP: Kvalitu pepře poznáte jednoduše – nasypete-li mletý pepř do sklenice s vodou a on nechce klesnout, jedná se o nekvalitní pepř z malých a lehkých bobulí. Kvalitní pepř by měl být totiž z velkých a těžkých bobulí.
Nejznámější druhy pepře
Pepř černý – je u nás jednoznačně nejznámější a nejpoužívanější, zároveň se také jedná o nejlevnější druh pepře. Má typickou výraznou chuť a hodí se zejména k tmavému masu, do vývarů a guláše.
Pepř bílý – je nejjemnější ze všech základních druhů pepře, má lahodnou chuť a nejvýraznější aroma. Není tak štiplavý jako pepř černý. Získá se například strojovým oloupáním černého pepře nebo namáčením do vody, díky čemuž se odstraní povrchové vrstvy a tropické slunce kuličky vybělí do známé smetanově bílé barvy. Chuť bílého pepře ovšem nemusí vyhovovat každému. Bílý pepř skvěle ladí například s rybami a bílým masem, přidat ho můžeme i do smetanových omáček.
Pepř zelený – tento pepř je ve světě velmi oblíbený, zejména pro svou výraznější a méně pálivou chuť. Nevýhodou je, že je poněkud dražší. Zelený pepř je vlastně nezralý černý pepř, jehož zelené bobule se suší mrazem a pro udržení zelené barvy se nakládají do octa či soli. Zelený pepř dobře ladí se všemi druhy masa – steaky, paštikami i mletým masem.
Netradiční druhy pepře – jedná se opravdu o pepř?
Cayenský pepř – tento pepř vlastně není pepřem, jedná se o malé pálivé chilli papričky a jeho název vznikl nesprávným překladem z angličtiny, kde pepper znamená jak pepř, tak papriku. Používá se především do guláše, různých omáček a zeleninových jídel.
Růžový pepř – tento pepř má nasládlou, lehce pryskyřicovou chuť a pochází z jiné rostliny než z pepřovníku, ze kterého získáváme pepř černý, bílý a zelený. Ale pozor, tento pepř bychom měli konzumovat jen v omezené míře, ve vyšších dávkách je totiž toxický! Používá se spíše jako příjemný kontrastní prvek s bílým, černým a zeleným pepřem, čímž lahodí našemu oku.
Pepř dlouhý – tento pepř má zajímavou vůni a mírně nasládlou chuť. Používá se zejména v Indii a muslimských částech Afriky, kde se často kombinuje například s kardamomem. V Česku se jedná o málo známý druh pepře, který roste ve formě klasů, jež mají tvar malé šišky. Použít se může například do čatní nebo zeleninových jídel.
Autor: Dana Špatenková
redaktorka FTV Prima