Suroviny
- tofu 800 g
- olej (na smažení)
- kukuřičná mouka
- máslo 150 g
- šalotka 12 ks (350 g)
- chilli papričky 8 ks
- česnek 12 stroužků
- zázvor 3 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- sójová omáčka (tmavá) 3 lžíce
- sójová omáčka (světlá ) 3 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- černý pepř 5 lžic
Můžete jich přidat méně, ale neztrácejte odvahu – ostrá chuť je pro tofu s černým pepřem charakteristická.
Postup přípravy
- Nejprve připravte tofu. Do velké pánve nebo woku nalijte asi 5 mm oleje, zahřejte ho. Tofu nakrájejte na kostky o hranách dlouhých zhruba 3 cm a obalte je v kukuřičné mouce. Nadbytečnou mouku setřepte a tofu osmažte v horkém oleji za stálého obracení dozlatova (nedávejte do oleje příliš mnoho kousků najednou). Hotové kousky odkládejte na vrstvu papírových utěrek.
- Olej z pánve vylijte, pánev vytřete a potom v ní rozehřejte máslo. Přidejte šalotky, chilli papričky, česnek a zázvor a na slabém až středně silném ohni je za občasného zamíchání opékejte asi 15 minut. Všechny přísady by měly být lesklé a zcela měkké. Vmíchejte do nich všechny druhy sójové omáčky, cukr a nakonec drcený černý pepř.
- Tofu prohřívejte v omáčce (zhruba 1 minutu). Nakonec přidejte kousky jarních cibulek a zamíchejte. Tofu s černým pepřem podávejte horké, s rýží uvařenou v páře.