Připravte romantickou večeři!
Zdroj: archiv Pražské řeznictví
Připravte romantickou večeři!
Zdroj:
archiv Pražské řeznictví
Svátek zamilovaných je za dveřmi. Den, kdy můžeme svým partnerům a partnerkám ukázat, jak moc nám na nich záleží a překvapit je třeba výborným jídlem. Jen máloco je romantičtější než společná večeře při svíčkách.
“Hovězí líčka jsou skutečně královskou delikatesou, která se hodí k výjimečným příležitostem, jako je právě Valentýn. Stejně exkluzivní je i domácí játrová paštika. Pokud je chcete ještě ozvláštnit, můžete k játrům přidat bylinky,” vysvětluje řezník Vít Morkus.
Paštika z kuřecích jater
Výborná chuťovka, kterou zvládnete hravě připravit doma. Díky tomu si ohlídáte kvalitu použitých surovin, což se pozitivně projeví na chuti. Podávejte jako předkrm nebo jako drobné občerstvení k vínu.
INGREDIENCE:
-
500 g kuřecích jater
-
2 cibule
-
150 ml kuřecího vývaru
-
100 ml červeného vína
-
100 g másla
-
2 lžíce oleje
-
100 ml smetany
-
čerstvý tymián
-
sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
-
Játra očistěte, nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Přidejte tymián a játra – smažte ze všech stran. Zalijte vínem, vývarem, dochuťte solí, pepřem a nechte pod pokličkou vařit 15 minut doměkka.
-
Uvařená játra vložte do mísy, přidejte nakrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky.
-
Paštiku přelijte do skleniček, po vychladnutí uzavřete. Skladujte v lednici.
Vyzkoušejte také paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Hovězí líčka na červeném víně
Jemné a šťavnaté maso potřebuje trochu péče, pak už chce jen nějaký ten čas v troubě a výsledkem je dokonalá pečínka s výbornou omáčkou, která se hodí pro výjimečné chvíle.
Pro 2 osoby
INGREDIENCE:
-
700 g hovězích líček
-
2 ks mrkve
-
1 ks petržele
-
1 cibule
-
200 ml červeného vína
-
200 ml hovězího vývaru
-
olej
-
sůl a čerstvě mletý pepř
-
1 lžíce rajského protlaku
Na restovanou zeleninu:
-
2 ks mrkve
-
1 pórek (zelená část)
-
máslo
Příloha: bramborová kaše
POSTUP:
-
Maso omyjte, osušte, očistěte od blan a nakrájejte na větší kostky. Na pánvi rozpalte olej, osolené, opepřené maso z obou stran zprudka opečte. Potom maso vyjměte a do výpeku vložte nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zeleninu restujte asi 5 minut, přidejte červené víno a směs povařte. Omáčku dochuťte rajským protlakem, vlijte vývar, přiveďte k varu a znovu do pánve vraťte maso a celé pár minut provařte.
-
Připravte si vhodnou nádobu do trouby a maso s omáčkou do ní vložte. Pečte pod pokličkou na 180 °C až 3 hodiny doměkka (maso kontrolujte a v případě potřeby podlévejte vodou). V tuto chvíli máte dostatek času si připravit bramborovou kaši.
-
Omáčku přes cedník propasírujte. Mrkev a pórek nakrájejte na tenké plátky, na másle krátce orestujte.
-
Maso servírujte s bramborovou kaší a restovanou zeleninou a červeným vínem.
Zdroj: Pražské řeznictví