Milovníci kávy nedají dopustit na klasické espresso, ale existují chvíle, kdy si i oni rádi dopřejí něco jiného. Líné víkendové odpoledne si žádá měkounkou deku a šálek lahodné horké kávy s trochou čokolády nebo koření.
Potěšte duši a zahřejte tělo nevšedními kávovými nápoji!
Inspirujte se netradičními recepty, které spojují kávu s čokoládou. Zaručeně vám zpříjemní chvíle ve dvou, ať už jste doma, nebo na horské chatě…
Hvězdná káva
• 2 čajové lžičky kávy Jacobs
• ½ šálku vody
• 3 kostky tmavé čokolády
• ½ šálku mléka
• ½ lžičky bramborového škrobu
• 2–3 kostky mléčné čokolády
• práškový cukr na posypání ve tvaru hvězdy
Postup:
Uděláme si kávu a dle chuti osladíme. Zahřejeme mléko a smícháme ho s rozpuštěnou čokoládou ve vodní lázni. Za stálého míchání zalijeme kávou a zahříváme při nízké teplotě. Na závěr přidáme bramborový škrob a intenzívně zamícháme. Na dno misky dáme 2–3 kostky mléčné čokolády a zalijeme hustou čokoládovou kávou. Ozdobíme cukrem ve tvaru hvězdy.
Tříbarevná káva
• 2 čajové lžičky kávy Jacobs
• ½ šálku vody
• 100 ml mléka
• 2 kostky tmavé čokolády
• 30 ml kávového likéru
• 100 ml sladkého kondenzovaného mléka
Postup:
Uděláme si kávu. Zahřejeme mléko, 3/4 vylijeme do kávy a do zbylé 1/4 přidáme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni a kávový likér. Na dno misky nalijeme sladké kondenzované mléko, pak jemně přilijeme čokoládu a nakonec přidáme šálek kávy s mlékem. Celé posypeme kokosem.
Čokokáva s chilli
A teď něco pro milovníky kávy a čokolády! Aby vám čokoláda nejen chutnala, ale ještě vaše zimou zkřehlé tělo pěkně prohřála, vyzkoušejte její spojení s chilli. Máme pro vás recept na lahodnou čokoládovou kávu! Co na tento recept budete potřebovat?
• 2 lžičky instantní kávy Jacobs Krönung
• 75 g tmavé čokolády s chilli
• 250 ml mléka
• 1 lžíci krupicového cukru, případně 1 lžičku kukuřičného škrobu
• mléčnou pěnu
• nastrouhanou čokoládu
• pokrájenou chilli papričku bez semínek na ozdobu
Potup:
Asi 2/3 čokolády nalámejte a dejte spolu s mlékem, cukrem a kávou do rendlíku. Na mírném plameni za stálého míchání nechte čokoládu zcela rozpustit. Pokud máte rádi hustou čokoládu, přimíchejte 1 lžičku škrobu a povařte do zhoustnutí. Rozdělte do dvou sklenic. Přidejte horké napěněné mléko a ozdobte nastrouhanou čokoládou a chilli.
Kávová granola
Z kávy můžete připravit nejen nápoje, ale hodí se i jako výborné dochucovadlo například při výrobě domácí snídaňové granoly.
Pro 2 osoby
• 50 ml silné kávy Jacobs Gold
• 200 g ovesných vloček
• 60 g pekanových ořechů
• 60 g mandlí
• 35 g makadamových ořechů
• 60 g másla
• 50 ml javorového sirupu
• 1 lžíce medu
• 2 lžičky perníkového koření
• ¼ lžičky vločkové soli
Předehřejte troubu na 150 °C. Vyložte plech pečicím papírem. Vločky a ořechy smíchejte v misce. Do rendlíku dejte máslo, med, javorový sirup, koření a sůl a zahřívejte do rozpuštění másla. Promíchejte a stáhněte z ohně.
Směs přilijte k vločkám s ořechy, přidejte 40 ml kávy a promíchejte. Granolu rozprostřete na připravený plech a pečte ji asi 35 minut do světle zlaté barvy.
Nechte vychladnout a uložte ve sklenici s dobře přiléhajícím víčkem. Podávejte s jogurtem.
TZ, (klam)