Chcete doma vařit s crème fraîche, ale ve vašem okolí není vůbec k sehnání? Zkuste si připravit domácí! Hezky krok za krokem podle postupu Kuby a Blanky z blogu Kublanka.
Jak na domácí crème fraîche krok za krokem
V řadě francouzských receptů nebo spíš v jejich naprosté většině se setkáte s termínem crème fraîche, což je v podstatě taková francouzská „zakysaná smetana“, ale s vysokým obsahem tuku (minimálně 30 %). Její velkou výhodou je, že ji můžete vyšlehat, stejně jako smetanu ke šlehání. A to oceníte zejména při přípravě lahodných dezertů.
Crème fraîche
Ingredience (na 500 ml):
– 500 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (nejlépe pasterizované)
– 2 lžíce plnotučného kysaného podmáslí
1. Smíchejte
Smetanu nalijte do čisté sklenice a vmíchejte 2 lžíce kysaného podmáslí.
2. Zakryjte
Sklenici zakryjte pečicím papírem nebo ji volně zakryjte potravinářskou fólií.
3. Čekejte
Zakrytou sklenici nechte stát při pokojové teplotě (22 – 25°C) po dobu 12 – 24 hodin nebo do doby, kdy smetana zhoustne na konzistenci majonézy. Když smetana ani po 24 hodinách nehoustne, nepropadejte beznaději a zkuste ji dát do teplejšího prostředí.
4. Promíchejte
Jakmile je smetana krásně hustá a krémová, dobře ji promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ji minimálně 24 hodin vychladit v chladničce. V chladničce vydrží až po dobu 10 dní.
PRIMA TIP
Pokud chcete získat ještě smetanovější chuť, nechte připravený crème fraîche vykapat. Větší cedník vyložte čistým bavlněným plátýnkem a postavte ho do mísy. Do vyloženého cedníku vlijte crème fraîche, vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte 12–24 hodin odkapat. Ideálně poslouží k zahuštění omáček.
5. Podávejte
Vychlazený crème fraîche skvěle chutná s ovocem, v našem případě s jahodami s cukrem a opraženou pohankou. Nebo ji vyšlehejte do nadýchané pěny a podávejte ji například s křehkými koláči, lívanci, vdolky nebo palačinkami. Anebo ji použijte ke zjemnění vašich omáček či polévek.
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma, Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya
redaktorka FTV Prima