Pokud by se měla udělat hitparáda těch nejtradičnějších českých pochoutek, bez švestkových povidel by to prostě nešlo. Jsou tu s námi od úsvitu české gastronomie a to tak dokonalá, že je netřeba vylepšovat. Nebo pro jednou…?
Připravte si pečená švestková povidla s balzamikem do zásoby
Povidla mají být lesklá, tuhá a skoro černá. Díky dostatečné kyselosti a nízkému obsahu vody se v povidlech nerozvíjí kvasinky a plísně, proto se většinou nekazí. Naši předci povidla používali jako sladidlo i cennou výživu už od dob Karla IV. Tehdy sice netušili, jak moc jsou zdravá, ale bylo jim po nich prostě dobře. Aby ne, když dodávala lidu spoustu energie, chutnala, zlepšovala trávení i krevní tlak.
Jako spousta velkých objevů, následující recept vznikl kombinací lajdáctví a náhody. Prastará švestka na zahradě rodičů má své vrtochy a ten osudný rok se rozhodla, že nás zavalí úrodou. Šikanovala rodinu sladkými švestkami tak dlouho, že jich taška skončila i v naší lednici se slovy: něco s tím udělej nebo to vyhoď, my už to nemůžeme ani vidět. Další knedlíky bychom nepozřeli, a proto jsem se v záchvatu gastronomického hrdinství rozhodla udělat pravá domácí povidla! Povidla “peču” přes noc v troubě a potřebuji jen tři věci: švestky, cukr a ocet. Máme, pohoda. Po vypeckování švestkového Everestu a napěchování největšího hrnce v domácnosti zjišťuji, že nemám ocet. V neděli se vám pro ocet prostě nikam jet nechce, a tak jsem popadla ze spíže balsamico dovezené z Itálie a vrazila do toho. Přiměřeně, přiměřeně. Třeba to nikdo nepozná. Povidla byla uložena ke spánku v utěsněném hrnci do trouby vyhřáté na 110 stupňů a ráno se uvidí.
Vidělo se, stvořila jsem manu! Balsamico propůjčilo povidlům netušený exotický šmrnc a fantastickou chuťovou hloubku. Byla tak dobrá, že jsem je rozdávala ve sklenicích jako vánoční dárky. Tak pro jednou to zkuste…
Pečená švestková povidla s balsamikem , Foto: iStock
Potřebujete:
• 3 kg švestek
• 1,5 kg cukru krystalu
• 200 ml octa balsamico
Najděte v domácnosti velký hrnec se silným dnem, ve kterém povidla uděláte. Vypeckujte švestky, krájet je nemusíte, zcela se rozvaří. Další ingredience jsou lehce plovoucí, velmi záleží, jak moc jsou švestky sladké nebo kyselé. Pokud jsou opravdu hodně sladké, klidně přidejte pouze jedno kilo cukru, v opačném případě naopak přislaďte. Nepřidávejte vodu, povidla mají být spíše tužší než tekutá. Do připravené směsi nalijte 200 ml silného tmavého balsamikového octa a zamíchejte. Pokud se vám nechce stát při vaření a míchat, stačí rozehřát troubu na cca 100-120 stupňů, pomocí alobalu a pokličky dobře utěsnit hrnec a nechat ho v troubě přes noc táhnout.
Autor: Kamila Ulčová