Když zima zalézá až do morku kostí, potřebujete něco, co ji vyžene. Syté jídlo plné chutí, vůní, masa i zeleniny, plné koření. A marockého slunce! Severoafrický tajine se do středoevropské zimy náramně hodí, uvidíte!
Marocký pokrm tajine vám do kuchyně vnese slunce!
Na tajine je sympatické už to, že se jedná o jídlo takzvaně “z jednoho hrnce”. Prostě vše nakrájíte, naskládáte pod pokličku a táhnete tak dlouho, dokud se chutě dokonale nepropojí a neprolnou. Až se vrátíte promrzlí domů, stačí udělat rýži a naskládat na ni tuhle dušenou dobrotu.
Tradičně se tajine dělá ve speciálním hrnci kónického tvaru, který ovšem může našinec vyměnit za hrnec obyčejný, nebo ten papinův.
Také si můžete pohrát s různými variantami, protože tajine můžete mít tradiční jehněčí, kuřecí, hovězí, ale třeba i vegetariánský - bez masa, na který se často používá cizrna. Pokud se rozhodnete pro masovou verzi, nezrujnuje vás to, protože můžete klidně použít ekonomicky přijatelnější kusy jako hrudí, krk, plec, kolínko, žebírka nebo kližku. Tajine také omamně voní orientálním kořením. Ve speciální směsi najdete třeba kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín i kurkumu, takže vám tohle jídlo možná připomene čas odeznívajících Vánoc a můžete vzpomínat…
Jehněčí tajine
Ten nejtypičtější tajine je z jehněčího masa, ale klidně zvolte variantu, která vyhovuje vaším chutím. Jako příloha se obvykle podává kuskus, ale můžete zkusit i bulgur nebo natural rýži. Nebo jednoduše s dobrým chlebem.
NA 4 PORCE:
• ½ kg jehněčího plecka
• 3 cibule
• 5 stroužků česneku
• 2 velké mrkve
• 2 velké brambory
• 150 g červené čočky
• 1 lžíce cukru
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 1 hrst černých sušených oliv
• 1 lžička najemno nakrájeného zázvoru
• 1 šálek sušených švestek / datlí / fíků / meruněk
• 1 litr kuřecího nebo masového vývaru
• olivový olej
• sůl a čerstvě namletý pepř
• 1 hrst čerstvé máty
Koření na tajine (pokud jste nekoupili již hotové):
• ½ lžičky rozdrceného římského kmínu
• ½ lžičky rozdrcených semínek fenyklu
• ½ lžičky rozdrcených semínek kardamomu
• ½ lžičky mleté kurkumy
• ½ lžičky sušeného chilli
• ½ lžičky mleté skořice
POSTUP:
1) Maso nakrájejte na kostky, promíchejte s olivovým olejem a směsí koření a nechte přes noc odpočinout a nasát chutě.
2) Připravte si (pokud nemáte pravý tajine hrnec) velký hrnec, ve kterém na olivovém oleji zpěňte česnek, cibuli a mrkev.
3) Přidejte kořeněné masové kostky, nechte krátce osmahnout.
4) Ke směsi dejte čočku, olivy, rajčata z plechovky, zázvor, sušené ovoce, cukr a vše zalijte masovým vývarem. Nechte dusit na mírném plameni zhruba dvě hodiny, do úplného změknutí.
5) Na posledních 15 minut přidejte do tajine nakrájené brambory a nechte změknout.
6) Vše dochuťte solí, čerstvým pepřem, případně trochou cukru.
7) Hotový tajine ozdobte čerstvě nasekanou mátou a podávejte s kuskusem, rýží nebo chlebem.
Autor: Kamila Ulčová