Smažený kapr v trojobalu naložený celý do sladkokyselého láku může sice působit trochu bizarně, ale je to lahůdka. Zvlášť, když se rybích řízků celá rodina už přejedla a vám pořád zbývá tolik porcí…
Kapří řízky naložené ve sladkokyselém nálevu
Pokud se s tímto receptem na pečenáče setkáváte poprvé, můžete na něj chvíli zírat s otevřenou pusou. Ano nešálí vás sluch ani zrak, skutečně je kapr obalený, osmažený a opravdu pluje v nálevu jako okurčička. Když vám ale zbude po štědrovečerní večeři dost porcí na ještě jedny Vánoce, je to velmi šikovný způsob, jak smaženého kapra uložit, zpracovat, ozvláštnit a především – zcela zbavit kostí! Ty se totiž po pár dnech v láku zcela rozpustí!
Potřebujete:
• 750 ml vody
• 250 ml octa
• kuličky černého pepře
• kuličky nového koření
• 3 ks bobkového listu
• cukr dle chuti
• lžičku hořčičného semínka
• 3 hřebíčky
• sůl dle chuti
• 1 velkou petržel
• 2 mrkve
• 1 velkou cibuli
• dozlatova opečené kapří řízky
1) Nejprve potřebujete dozlatova osmažené kapří řízky. Předpokládejme, že je máte od sváteční večeře.
2) Připravte si nálev, podobně jako na okurky. Svařte vodu s veškerým kořením, cukrem, octem a solí. Sůl, cukr a ocet přidávejte podle svých chuťových preferencí, někdo má rád nálev sladší, někdo více kyselý. Diabetici mohou použít i sladidlo.
3) Po chvíli vaření vypněte plamen a nechte nálev vychladnout.
4) Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky.
5) Do velké zavařovací sklenice prokládejte smažené kapří řízky s krájenou cibulí, mrkví a kořenovou petrželí. Zeleninkou nešetřete!
6) Vše pěkně srovnané a napěchované zalijte vychladlým nálevem tak, aby byly potopeny i vrchní porce.
7) Sklenici umístěte do chladu a nechte rozležet alespoň 10 dnů!
8) Podávejte zastudena s čerstvým pečivem.
Autor: Kamila Ulčová, foto: iStock a zachranjidlo.cz