Léto je časem návštěv, grilování a malých zahradních párty. Máme pro vás tipy na několik skutečně snadných, a přitom zábavných studených předkrmů, kterými své hosty příjemně překvapíte.
Pohoštění pro návštěvu: originální tipy na snadné a rychlé letní chuťovky
Čekáte návštěvu? Je hezké mít pro hosty připraveno něco malého k zakousnutí, co si můžete připravit dopředu a dát na stůl hned po jejich příchodu. Stejně tak využijete naše tipy na předkrmy i v případě, kdy se na nějaký večírek chystáte a nechcete přijít s prázdnou.
Saláty netradičně
Krásně barevné a svěží saláty k létu neodmyslitelně patří. Zkuste je tentokrát svým hostům podat na špejli nebo párátku formou mini špízů. O tento typ servírování si přímo říkají caprese a řecký salát.
Napíchněte na párátko koktejlové rajče, lístek bazalky, kuličku baby mozzarelly, přidejte trochu pesta (případně pár kapek balzamikové redukce) a máte skvělý a rychlý caprese finger food.
U řeckého salátu postupujte podobně. Seznam ingrediencí je opět jednoduchý a na párátko přijdou v tomto pořadí: kostička sýru feta, černá oliva, plátek okurky, kousek červené cibule a cherry rajčátko. Hotové špízy potřete olivovým olejem dochuceným trochou sušeného oregana, solí a pepře.
Bruschetta na různé způsoby
Kdybychom měli vybrat ideální předkrm na letní párty, padla by volba nejspíš na bruschetty. Zvládnete je levou zadní v řadě různých variant, a navíc můžete zužitkovat i starší pečivo. Vyzkoušejte třeba mini bruschetty s jahodami a kozím sýrem! Pokud vám „koza“ nevoní, náhrada je nasnadě. Jakýkoli krémový sýr to jistí.
Plátky pečiva lehce potřené olivovým olejem opečte dozlatova z obou stran, vrchní část namažte čerstvým kozím sýrem, poklaďte kousky jahod, posypejte bazalkovými lístky a zakápněte balzamikovým glazé. Hotovo!
Baví vás bruschetty? Zkuste i naše další recepty:
Okurkové rolky
Náš další tip na efektní jednohubky, které zvládnete hravě z několika málo surovin, si zamilujete vy i vaši hosté. Okurkové závitky osvěží a můžete je plnit prakticky čímkoli, co máte rádi a co hezky chuťově ladí. Naše rolky s bylinkovým krémovým sýrem, chilli a černými olivami vás určitě dostanou!
Postup je snadný:
- Z omyté neoloupané okurky vytvořte pomocí škrabky nebo mandolíny dlouhé tenké plátky a osušte je.
- Krémový sýr (nejlépe výraznější kozí nebo ovčí) smíchejte s nadrobno pokrájenou jemnější chilli papričkou, černými olivami a nasekanou petrželkou, osolte, opepřete a zakápněte citro novou šťávou podle chuti.
- Na každý plátek okurky naneste lžičku náplně a srolujte. Nakonec rolky svažte stonkem pažitky a přizdobte pár kousky chilli. Hotovo, jde se servírovat.
PRIMA TIP: Náplň̌ můžete různě obměňovat a místo stonku pažitky zafixovat rolky párátkem. Použijte jiné bylinky (koriandr, bazalku), nadrobno nasekaná sušená rajčata, čerstvá rajčata bez semínek nebo třeba kousky lososa a kopr. Místo okurky můžete použít i mladé cukety, a to i grilované. Vaše rolky pak dostanou zase úplně jiný šmrnc!
Zeleninové crudités ve skleničce
Jednodušeji už to ani nejde. Zeleninové hranolky se sýrovým dipem jsou zdravější a mnohem zábavnější formou pohoštění než běžné chlebíčky.
- Mrkev, salátovou okurku a řapíkatý celer nakrájejte na tenčí hranolky a založte je do skleniček s různými dipy.
- Sýrový dip připravíte smícháním zakysané smetany, modrého sýra a trochy majonézy. Dochuťte ho česnekem, solí, pepřem a kapkou worcestrové omáčky. Příliš hustou konzistenci povolte mlékem.
PRIMA TIP: Jednoduchý a odlehčený dip, který k zeleninovým crudités také skvěle ladí, může být jen zakysaná smetana se lžičkou pesta. Stejně dobře poslouží oblíbený hummus.