Gastronomie jde mílovými kroky kupředu. Dnes existuje nespočet možností, jak připravit skvělé pokrmy, a navíc je k mání spoustu kuchyňských vychytávek a přístrojů, které usnadňují vaření. Našim babičkám se o takových ani nezdálo. Nejdůležitějším pomocníkem však zůstává internet - přísun informací, díky kterým lze jednoduše zjistit, které kuchyňské návyky jsou těmi nejhoršími.
5 nejhorších kuchařských návyků, kterých se radši rychle zbavte
Většina lidí získala kuchařské základy od svých rodičů. Ať už jste v kuchyni rádi, či se řadíte k příležitostným kuchařům, pravděpodobně jste si z domova odnesli nejrůznější návyky, ale i zlozvyky.
1. Omáčka na těstoviny zvlášť
Zlozvyk, který má kořeny ve školních jídelnách, se nenápadně přenesl do domácího prostředí. Podávat těstoviny zvlášť, a na ně naběračkou nalít omáčku, sice dává smysl právě ve škole, ale doma moc ne. Nikdy tak nedocílíte rovnoměrnému rozvrstvení omáčky a jídlo zkrátka nikdy nebude tak dobré. Nejlepší je vše do sebe zamíchat hned po uvaření.
2. Jedna utěrka na všechno
Není nad to usušit kuchyňskou linku utěrkou, kterou se utírá nádobí a někdy také obličej. Tohle není zrovna nejhygieničtější zvyk a rychle byste se ho měli přeučit. Bakterie díky tomuto počínání budou úplně všude. Zkuste používat alespň dvě a nebo utěrku často měnit.
3. Krabičky od margarínů na skladování jiných potravin
Škoda vyhodit krabičku, na kterou dokonce pasuje víčko. Navíc, krabičky se zákonitě pořád ztrácí. Jenže ty od margarínů nejsou vhodné na uskladňování potravin a nebyly navrženy tak, aby je bylo možné znovu umýt a použít.
4. Oplachování kuřete pod tekoucí vodou
Jde asi o jeden z nejnebezpečnějších kuchyňských zlozvyků vubec. Kuře často obsahuje roztok sodíku, který ho udržuje chutné a šťavnaté. Jeho oplachování ve dřezu může způsobit rozmnožování velmi nebezpečných bakterií, které mohou dolétnout až dva metry daleko. Práce s drůbežím masem musí být v kuchyni opatrná. Je dobré vše pak důkladně umýt a vydezinfikovat.
5. Rozmrazování masa ve dřezu
U dřezu i masa ještě zůstaneme. Podobně jako tepelně upravená jídla by syrové maso a ani to zmrazené nemělo být ponecháno při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Po dvou hodinách se začínají množit bakterie, ze kterých můžete později onemocnět. Vnější část rozmrazeného masa slouží jako živná půda pro nebezpečné bakterie.
Zdroj:allrecipes.com; foto iStock.com