Bohatý výběr jídla, příjemnou atmosféru a mnoho dalšího nabídl 7. prosince pražský podnik Pracovna. Konala se tu akce Velká žranice! Když tě honí mlsná...
Žranice v Pracovně!
Jedny z nejočekávanějších food akcí tohoto roku jsou už za námi. Chladné počasí ale neodradilo pořadatele Velké žranice, kteří se rozhodli připravit "mini indoor akci" v pražské kavárně Pracovna. Už dřív mě tento podnik zaujal svým prostorem, proto jsem ve spojení s takovým množstvím jídla nemohla odolat a vydala se na lehce pozdní nedělní oběd právě tam.
U vstupu jsem zaplatila mýtné, 60 korun, za které jsem dostala vstupenku v podobě čtyř receptů. Nešlo o ledajaké recepty, odpovídaly totiž nabízeným specialitám. V rychlosti jsem zmapovala terén a nafotila několik momentek.
Naproti baru mě zaujal stolek Skandinávský dům, jejich nabídka obsahovala švédské a finské tradiční pokrmy. Rozhodla jsem se ochutnat krevetový salát na chlebu, Skagenröra, který má své kořeny právě ve Švédsku. Chutný předkrm, pro mě by to ale chtělo méně červené cibule. Ve vedlejší místnosti zakotvila Galetka společně s prodejnou mléčné rýžové kaše: MilchReis, Praha (Reisladen Leipzig). Kaši tohoto podniku jsem zkusila už na Street Food Festivalu, tentokrát jsem dostala mističku klasické rýžové kaše se švestkami a jablečným pyré. Nejvíc dobrot se ale nakupilo v další (hlavní) místnosti, opravdová žranice se konala právě tam.
Ze všech ochutnaných pokrmů mě naprosto uchvátil korejský plněný lívanec Hotteok, sladká pochoutka od Korejské kuchyně. O to víc jsem byla ráda, že jedním ze získaných receptů je právě ten na Hotteok! Stejně tak bylo zajímavé i typické korejské jídlo Bibimbap, miska rýže s masem a zeleninou.
Dále bylo možné pochutnat si na polských, italských nebo třeba indonéských specialitách. Osobně jsem si brousila zuby na skvělý vánoční perník se slaným karamelem od Maťavarí. Zcela netradiční menu měla i "perníková dvojice": Petra z Bábovko.cz a Honza ze SweetLittleSomething. Soustředili se na hlavní surovinu, perník, který zakomponovali do nabízených jídel. Za všechna uveďme perníkové chilli con carne.
Chvíli jsem si lámala hlavu nad tím, kam se svým uloveným kouskem zmizím. Vše se ale vyřešilo během chvilky, stoly čekaly na návštěvníky ve vrchním patře kavárny. Strategicky zvolené sezení, vysoko nad hlavami dychtivých strávníků.
Akce jako taková byla doplněna několika workshopy, jedním z nich byla i příprava korejského kimči. O vše se postarala Zuzka z blogu Zkvašeno, díky ní jsem si domů odnesla pěknou várku svého prvního zimního kimči.
Je to jasné, food akce jsou v kurzu. I tuto mohu zařadit mezi velice zdařilé, díky jedinečné atmosféře a zajímavému jídlu. Jen tak dál!
Autor: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com
Prohlédněte si další momentky z akce:
Velká žranice - Korejská kuchyně, foto: Tereza Pánková, www.tastytalkings.com