Při vaření na nádobí z vícevrstvé nerezové oceli oceníte zejména perfektní vedení tepla, které má až nečekaný podíl na výsledné intenzitě chuti. Není náhoda, že nerez je nejpoužívanější materiál mezi profesionálními kuchaři. Snadno na něm totiž připravíte chutné steaky i tenké palačinky. Vše zdravě, bez připalování a uvolňování toxických látek.
Prověřený trik, jak snadno vytvořit na nerezové pánvi nepřilnavou vrstvu
„Jedním z velkých benefitů nerezového nádobí je, že slouží vám, ne vy jemu. Nevyžaduje žádnou speciální péči a jeho údržba je velmi jednoduchá,“ vysvětluje na úvod dvaadvacetiletý Jan Fabini, zakladatel nové české značky s kvalitním nádobím Fabini. Nerezová ocel má mnoho dalších výhod. Je prakticky nezničitelná, hodí se na všechny typy vaření, celokovové nádobí můžete používat i v troubě a navíc je zdravotně nezávadná – nehrozí tak uvolňování toxinů.
Ve své vícevrstvé variantě navíc vede teplo výrazně lépe než konkurenční materiály a právě to výrazně přispívá k vynikající chuti jídla. Nádobí z tohoto materiálu si navíc můžete pořídit za dostupnou cenu.
Jak vytvořit dočasnou nepřilnavou vrstvu na nerezové pánvi?
Nerezové nádobí je naprosto univerzální a nahradí i nepřilnavé povrchy. „Poslouží vám k tomu proces takzvaného vypálení pánve, díky kterému vyhladíte různé póry i mikroskopické oděrky, které by mohly způsobit připalování,“ vysvětluje Fabini. Díky dočasné nepřilnavé vrstvě si na nerezové pánvi hravě připravíte i křehké pokrmy jako palačinky nebo ryby. „Vypálení pánve zvládne každý a když si tento krok osvojíte, zjistíte, že vám u naprosté většiny pokrmů nerezové nádobí plnohodnotně nahradí pánve z teflonu a podobných materiálů s nízkou životností,“ je přesvědčený Fabini.
Budete potřebovat: olej na smažení, například řepkový nebo kokosový, a papírovou utěrku.
Postup na vytvoření dočasné nepřilnavé vrstvy:
- Pánev zbavte nečistot a osušte.
- Do pánve nalijte tři lžíce oleje s vysokým stupněm zakouření (z těch dostupnějších se jedná o řepkový) a rozprostřete jej po celém povrchu i okrajích. Můžete si opatrně pomoci papírovým ubrouskem.
- Olej v pánvi zahřívejte zhruba 2–3 minuty na středním stupni nebo pokud se z oleje nezačne lehce kouřit. Následně sporák vypněte. U nádobí z vícevrstvé oceli je důležité nerozpalovat pánev na maximum, na materiál je to zbytečný nápor.
- Pánev i s olejem odstavte a nechte chvíli vychladnout, aby zůstala pouze teplá, nikoli horká.
- Přebytečný tuk vylijte a pánev jemně vytřete ubrouskem, aby se leskla skoro jako zrcadlo. Nyní ji můžete znovu zahřát a použít stejně jako nepřilnavou.
„Tyto kroky můžete opakovat, kdykoli potřebujete podpořit nepřilnavost. Nerezové nádobí je přesně pro tyto účely vyrobené a bude nanejvýš spokojené, když s ním takto budete zacházet,” uzavírá Jan Fabini.