Drobné béžové oříšky jsou velmi oblíbenou pochoutkou využívanou v salátech, dezertech a při výrobě pest. Rostou v šiškách určitých druhů borovic a lidé je konzumují již od pravěku. Jejich sklizeň je náročný proces.
Borovice plodí piniové oříšky až po 25 letech. Ručně se vybírají z velkých šišek
Oříšky jsou velmi drobného kapkovitého tvaru. Mají nasládlou chuť, a proto jsou oblíbenou přísadou v kuchyni. Jsou velmi bohaté na zdravé tuky a vitamín E.
Odkud pocházejí piniové oříšky?
Piniové oříšky pocházejí z borovic po celém světě. Existuje asi 20 odrůd se semeny dostatečně velkými na sklizeň. Rusko, Mongolsko, Čína, Korea a Afghánistán jsou největšími vývozci piniových oříšků na světě.
Ve Spojených státech existují zákony týkající se sklizně piniových oříšků. V Nevadě smlouvy zaručují určitým indiánským kmenům výhradní právo na sklizeň.
Jak se sklízí piniové oříšky?
Proces sklizně piniových oříšků je velmi pracný, což se odráží v jejich vysoké ceně. Borovicím trvá asi 25 let, než vůbec začnou produkovat jedlá semena – ještě déle, aby se udržela konzistentní produkce. Většina piniových oříšků se navíc sklízí ručně.
Piniové oříšky se nacházejí přímo v šišce. Pod každou šupinou jsou až dvě borová jádra. Aby se usnadnilo vybírání semen ze šišek, vloží se do pytle a nechají se necelý měsíc sušit na slunci, aby se šupiny otevřely. Z každé šišky se pak ručně oříšky odstraní.
Posledním krokem v procesu sklizně je loupání. Stejně jako pistácie je každý piniový oříšek uzavřen ve vnější skořápce, kterou je třeba odstranit.
Jak skladovat oříšky
Pokud chutnají hořce, je to známka, že přírodní oleje v piniových oříšcích žlukly. K tomu dochází, když jsou ve spíži otevřené příliš dlouho. Proto piniové oříšky skladujte v mrazáku, abyste prodloužili jejich trvanlivost.
5 způsobů použití piniových oříšků
Máslová, sladká chuť piniových oříšků se hodí k řadě pokrmů:
- Pesto: V kombinaci s čerstvou bazalkou, olivovým olejem a česnekem dodají piniové oříšky jemnou ořechovost a krémovou texturu.
- Saláty: Piniové oříšky lze do salátů přidat jen tak nebo je opéct na pánvi.
- Dipy: Opékané piniové oříšky jsou skvělou ozdobou každé pomazánky a chutných dipů.
- Dezerty: Měkká konzistence a oříšková chuť je skvělým doplňkem k jemným máslovým dezertům.
- Káva: Na jihozápadě Spojených států se piniové oříšky nebo olej z piniových oříšků používají k výrobě kávy.
Zdroj: MasterClass
redaktorka FTV Prima