Postup přípravy
- (hovězí nebo směs) maso 500 g
- řajčatový protlak 160 g
- koření na špagety 0.5 balení
- lazaně 1 balení
- sýr 150 g
- hladká mouka 3 lžíce
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
Mleté maso prudce osmahneme na trošce oleje a zasypeme půlkou kořenicí směsi na špagety. Přidáme rajčatový protlak, krátce promícháme a zalijeme horkou vodou. Poté ochutíme trochou kečupu a cukru a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Necháme asi 20 minut povařit. U nepředvařených lazaní je lepší, když je omáčka řidší, aby se v ní uvařily doměkka.
Na másle si uděláme bešamel. Světlou jíšku na chvilku odstavíme z plotny a zalijeme horkým mlékem. Pak hrnec přendáme zpět na plotnu a za stálého míchání necháme mléko zhoustnout do požadované konzistence. Osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nastrouhaným nebo mletým muškátovým oříškem a zamícháme.
Zapékací nádobu vymažeme máslem nebo olejem, dno vyložíme připravenými pláty lazaní, jež zalijeme částí špagetové omáčky a částí bešamelu a posypeme částí strouhaného sýra. Poté klademe další vrstvu těstovin. Pokračujeme, dokud máme dost omáček a těstovin. Poslední vrstvu by měly tvořit lazaně posypané strouhaným sýrem. Nádobu vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme dozlatova minimálně 30 minut při 180 stupních. Orientujeme se i podle návodu na obalu těstovin a vlastního oka.