Suroviny
- listové těsto 500 g
- kuřecí maso (nakrájené na menší kousky) 400 g
- slanina 100 g
- pórek 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 3 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- kuřecí vývar 85 ml
- bílé víno 85 ml
- smetana 85 ml
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Olej zahřejte v hluboké pánvi. Přidejte kuře a restujte za občasného míchání asi 6–7 minut nebo dokud kuře lehce nezhnědne. Přemístěte ho z pánve do větší mísy.
- Na stejnou pánev dejte slaninu nakrájenou na kostičky a nakrájený pórek a česnek a míchejte po dobu asi 3 minut nebo dokud pórek nezměkne a slanina není orestovaná. Směs nasypte do mísy s kuřecím masem.
- Nakonec v pánvi rozpusťte máslo. Přidejte mouku a smažte za stálého míchání asi minutu (směs bublá, ale není ještě hnědá). Přidejte vývar, víno a smetanu a intenzivně míchejte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Omáčku promíchejte se směsí v míse a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Listové těsto vyválejte na pomoučené ploše a vyložte s ním zapékací mísu. Vychladlou směs nalijte přes těsto a zarovnejte do výšky mísy. Zbytek těsta opět vyválejte a přiložte na zapékací mísu jako pokličku. Okraje těsta odřežte a hrany přitiskněte k sobě. Doprostřed koláče udělejte díru na odvod páry.
- Vrchní část těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a v troubě pečte asi 30 minut nebo dokud není těsto upečené dozlatova.