Bešamel
- máslo 30 g
- hladká mouka 30 g
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek špetka
Suflé
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C (plynová stupeň 4).
- Nejdříve připravte bešamel: v rendlíku rozpusťte na mírném ohni máslo, zasypte moukou a pražte za stálého míchání 2 minuty. Zalijte studeným mlékem, ochuťte a dobře míchejte, dokud nezačne směs vřít. Odstavte.
- Vsypte nastrouhaný ementál a Comté a míchejte, aby se sýr rovnoměrně rozpustil. Pak přidejte jeden po druhém žloutky. Formu na suflé dobře vymažte změklým máslem. Z vaječných bílků vyšlehejte sníh "do čepice", ale ne příliš tuhý. Trošku jej osolte a postupně jej zlehka vmíchejte do bešamelu se sýrem.
- Směs vlijte opatrně do vymazané formy, uhlaďte dorovna a poprašte parmezánem. Pečte v předehřáté troubě 35 minut.