Suroviny
- olivový olej 30 ml
- cibule (nakrájená na kroužky) 2 ks
- balzamikový ocet 30 ml
- hnědý cukr 30 ml
- brambory (oškrábané a nakrájené na tenké plátky) 6 ks
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- smetana ke šlehání 500 ml
- parmazán (hobliny z parmezánu nebo pecorina) 250 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu, na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli na střední teplotě dokud nebude měkká a lesklá. Přidejte balzamiko a hnědý cukr a za stálého míchání asi 5 minut opékejte, dokud cibule nezkaramelizuje.
- První vrstvu plátků brambor vyložte do tukem vymazaného hrnce vhodného do trouby, ochuťte solí a černým pepřem a naklaďte navrch vrstvu karamelizované cibule. Stejným způsobem klaďte další vrstvy tak, abyste zakončili vrstvou brambor. Vše přelijte smetanou, posypte hoblinkami parmezánu nebo pecorina a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 30–45 minut, dokud nebudou brambory měkké a opečené do zlatohněda. Nakrájejte na porce a podávejte.