Krém
- hořká čokoláda 227 g (2 hrnky)
- smetana ke šlehání ( 40%) 310 ml (1 a 1/4 hrnku)
- káva (jemně umletá) 2 lžíce
Korpus
- hladká mouka 130 g (1 hrnek + 4 lžíce) + na posypání
- sůl 3/4 lžičky
- kakao 25 g (3 lžíce)
- máslo 100 g (1/2 hrnku)
- cukr krupice 110 g (1/4 hrnku)
- žloutek 1 ks
- vanilkový extrakt 3/4 lžičky
Na potření
- mascarpone 340 g (1 a 1/2 hrnku)
Postup přípravy
- Na krém dejte čokoládu do ohnivzdorné misky. V kastrůlku uveďte do varu smetanu s mletou kávou a jakmile bude horká, přes jemné sítko ji přelijte přes čokoládu. Nechte 2 minuty stát, pak prošlehejte dohladka. Nechte asi 30 až 40 minut dojít do pokojové teploty, občas promíchejte.
- Na korpus prosejte mouku, sůl a kakao do mísy. V jiné míse ušlehejte nejlépe elektrickými metlami máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 4 minuty). Zašlehejte žloutek a vanilku, seškrabujte směs ze stěny mísy. Snižte rychlost metel a k máslu ve třech dávkách zašlehejte moučnou směs střídavě s čokoládovou. Těsto vytvarujte jako obdélník, zabalte ho do fólie a dejte asi na 1 hodinu do ledničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru lehce poprášenými moukou na výšku asi 3 mm a vyložte jím formu. Okraje začistěte. Po dně těsto propíchejte vidličkou a i s formou dejte do ledničky nebo do mrazáku, až těsto zcela ztuhne. Pak ho pečte asi 30 minut, až bude vypadat suché. Nechte korpus na mřížce zcela vychladnout, pak ho vyjměte z formy.
- Elektrickými metlami šlehejte 6 až 7 minut vychladlý krém, až se budou tvořit měkké špičky. Do korpusu naneste mascarpone a rozetřete ho stěrkou. Navrch nastříkejte růžičky krému, nejlépe cukrářským sáčkem s hvězdicovou špičkou, ale pokud ho nemáte, naneste krém prostě lžící a povytahujte ho do špiček nebo vlnek.