Suroviny
- vejce 4 ks
- cukr krupice 180 g
- hladká mouka 60 g
- moučkový cukr (na posypání)
Náplň
- želatinový ztužovač 50 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- marmeláda (výrazná, např. višňová) 4 lžíce
- jahody 350 g
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na teplotu 170 ºC. Na piškotové těsto ušlehejte žloutky s třetinou cukru do husté světlé pěny. Poté do ní zlehka vmíchejte všechnu mouku. Z bílků našlehejte sníh a až začne tuhnout, vešlehejte do něj postupně zbylý cukr. Skončete, až se na sněhu začnou tvořit pevné špičky, které se neohýbají.
- Cukrářský sáček naplňte nejprve sněhem a pak na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte ze sněhu příčné pruhy, vzdálené od sebe asi 2,5 cm. Pak vyprázdněný sáček naplňte piškotovým těstem a vyplňte jím mezery mezi pruhy ze sněhu. Malé škvírky v těstě vůbec nevadí, zaplní se při pečení. Pruhované těsto posypte moučkovým cukrem (při pečení se vytvoří ružová kůrčička) a pečte v troubě asi 10 až 15 minut.
- NÁPLŇ: Želatinový ztužovač nasypte do misky, zalijte ho 100 ml vody a nechte nabobtnat. Smetanu ušlehejte dotuha (měla by být předem dobře vychlazená). Na závěr vmíchejte do šlehačky ztužovač.
- Vychladlý korpus rozkrojte po směru pruhu na půlky. Pláty obraťte na stranu, na které se pekly, sloupněte z nich pečicí papír a potřete je marmeládou. Na jeden z plátů naneste půlku připravené šlehačkové náplně, poklaďte ji nakrájenými jahodami a překryjte zbylou šlehačkou. Přiklopte ho druhým dílem, lehce přimáčkněte a asi 1 hodinu nechte odležet v lednici. Před podáváním moučník nakrájejte na řezy a posypte je moučkovým cukrem.