Suroviny
- hladká mouka 2 šálky
- mleté mandle 1/3 šálku
- moučkový cukr 1 šálek
- máslo (nasekané) 150 g
- voda (ledová) 1/3 šálku
- vejce 1 ks
- žloutek 2 ks
- vanilkový lusk (rozkrojený, semínka vyškrábaná, koupíte v JUST SPICE) 1 ks
- šlehačka 200 ml
- dulce de leche 1/2 šálku
Na dulce de leche
- sladké kondenzované mléko 1 plechovka
- sůl 1/2 lžičky
- kardamom (mletý, koupíte v JUST SPICE) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Nejdřív připravte dulce de leche. Raději si ho udělejte víc, dobře se mlsá.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vlijte kondenzované mléko do pekáčku, posypte vločkami soli a kardamomem. Promíchejte. Pekáček dobře zakryjte alobalem. Dejte ho do většího pekáče, která naplníte do ¾ výšky vodou. Pečte 1 ¾ hodiny. Kontrolujte hladinu vody a občas ji doplňte. Mléko bude mít nakonec krásnou zlatohnědou barvu. Prošlehejte dulce de leche dohladka a uchovávejte ho v lednici ve sklenici. Vydrží měsíc, ale asi nebude mít šanci – se sušenkami a sklenicí mléka je to dokonalé noční mlsání
- A teď koláčky: Na těsto smíchejte mouku, mandle, ¼ šálku cukru a máslo na drobenku. Přidejte vodu a vypracujte rychle těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut chladit.
- Těsto rozkrojte na 6 dílů a vyválejte kolečka 13 cm v průměru. Pokud je potřeba poprašte těsto trochu moukou. Vyložte těstem 6 deseticentimetrových koláčových formiček. Strčte je ještě na půl hodiny do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Do každé formičky dejte pečicí papír a vysypte ho suchými fazolemi nebo hrachem. Pečte 10 minut. Odstraňte papír a zátěž a potřete koláčky rozšlehaným vejcem. Pečte ještě 5 minut.
- Snižte teplotu v troubě na 160 °C.
- Na náplň smíchejte zbylého ¼ šálku cukru, vejce, vanilková semínka a smetanu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Do každé formičky dejte lžíci dulce de leche a doplňte ochucenou smetanou. Pečte asi 20 minut, dokud náplň nezpevní.
- Nechte koláčky vychladnout ve formičkách. Každý posypte dvěma lžičkami cukru a zapečte pistolí na créme brulée nebo kratičce pod grilem, než cukr zkaramelizuje.
- Nenaplněné koláčky jdou skvěle zmrazit a dají se plnit čímkoli. Můžete mít základ dezertu pořád připravený.