Suroviny
- pepř celý 5 PL
- jalovec 5 PL
- bobkový list 15
- nové koření 5 PL
- sůl 1 ML
- kančí maso 1 kg
- máslo 150 g
- cibule 5
- anglická slanina 250 g
- celý kmín 3 ML
- rum 2 PL
- červené víno 500 m
- hovězí vývar 1,5-2 l
- citronová šťáva
- jíška
- brambory
- žloutek
- sýr
- jemná krupice
- vejce
- strouhanka
Postup přípravy
Hlavní chod:
Kančí ragú s bramborovými dolfy
Ragú
- Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho odležet do lednice (dle možností ideálně 6 hodin).
- Maso vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit.
- Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy. Omáčku zahustěte jíškou, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.
Dolfy
- Připravte klasickou bramborovou kaši, ale nepřidávejte do ní mléko. Nechte ji velmi dobře vysušit na mírném plameni. Pak vmíchejte sýr a žloutky a nechte zchladnout. Pokud je hmota řídká, přidejte zhruba dvě hrstky krupičky.
- Pomoučněnýma rukama vytvarujte krokety válcovitého tvaru. Obalte je v prošlehaném vejci a strouhance a usmažte ve vyšší vrstvě oleje.
Autor receptu: Lucie Procházková