Těsto
- polohrubá mouka 300 g
- mléko (vlažné) 200 ml
- vejce 1 ks
- bílek 1 ks
- droždí 1/2 kostky
- cukr krupice 30 g
- sůl 1 špetka
Náplň
- máslo 100 g
- hnědý cukr 80 g
- kakao 2 lžíce
- skořice 1 lžička
- hladká mouka
Postup přípravy
- V míse smíchejte rozdrobené droždí s cca 10 g cukru, vznikne řídká kašička. K ní přidejte polohrubou mouku, vlažné mléko, celé vejce a zbytek cukru. Zadělejte lepkavé těsto a to nechte cca 30 minut odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň smícháním změklého másla s hnědým cukrem, kakaem a skořicí. Nyní si na hojně pomoučeném válu rozdělte těsto na dvě poloviny. Každou vyválejte na delší "obdélník", ten pomažte náplní (nejlépe prsty) a smotejte ho jako roládu, dlouhou cca 50 cm. Tu nyní pomoučeným nožem překrojte podélně napůl. Dva prameny rozpulte, aby vznikly 4 prameny dlouhé asi 25 cm. Každý z nich nyní přeložte a navzájem je smotejte. Z tohoto copánku stočením vytvoříte jednoduše pletýnku. Stejně postupujte s druhou částí těsta. Vznikne tedy celkem 8 pletýnek. Tyto nyní vyskládejte na pečicí papír na plech.
- Náplň při pečení částečně vyteče, tak dbejte na to, aby byl pečicí papír dost velký a náplň se nedostala na plech. Pletýnky nechte dalších 30 minut odpočívat. Pak je pomašlujte vaječným bílkem. Pečte je ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15–20 minut. Po upečení je z plechu hned dejte vychladnout na mřížku.