Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím
Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím
Zdroj: archiv Pivovar Prachatice
Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím
Zdroj:
archiv Pivovar Prachatice
Moje hodnocení
28x
Jehněčí stále patří v českých domácnostech k méně využívanému druhu masa, ale je to škoda. Zkuste připravit tuhle výtečnou kýtu na rozmarýnu s ryze českou přílohou podle receptu, který připravuje kuchař v Pivovaru Prachatice. Zaručujeme, že s ní budete slavit úspěch!
Maso: Kýtu očistěte a uvolněte od kosti z obou stran, kostí lehce točte a vytáhněte ji z masa. Místo kosti protáhněte masem nakrájené proužky špeku a větvičky rozmarýnu. Maso pořádně nasolte, proválejte a zdrezírujte (svažte do úhledného tvaru provázkem). Pod provázek můžete zasunout ještě větvičku rozmarýnu na provonění masa.
Na pánvi rozpalte olej a maso prudce opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vložte do trouby společně s cibulí a pečte nejdříve 30 minut na 120 °C a poté 90 minut na 85 °C. Ještě můžete rozlomit kost z kýty a přidat ji k masu. Morek z kosti se vypeče a dodá šťávě větší sílu a aroma.
Knedlíky: Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžete je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.
Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny; tu nebudete potřebovat. Brambory vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.
Šištičky opatrně sázejte namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Knedlíčky pak budou jeden jako druhý. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou; buďte ale opatrní. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Vařte doměkka.