Suroviny
- jehněčí kýta
- špek 250 g
- cibule 500 g
- rozmarýn 4 snítky
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Chlupaté knedlíky se zelím
- brambory 750 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka cca 250 g
- sůl
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 1 sáček
Postup přípravy
- Maso: Kýtu očistěte a uvolněte od kosti z obou stran, kostí lehce točte a vytáhněte ji z masa. Místo kosti protáhněte masem nakrájené proužky špeku a větvičky rozmarýnu. Maso pořádně nasolte, proválejte a zdrezírujte (svažte do úhledného tvaru provázkem). Pod provázek můžete zasunout ještě větvičku rozmarýnu na provonění masa.
- Na pánvi rozpalte olej a maso prudce opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vložte do trouby společně s cibulí a pečte nejdříve 30 minut na 120 °C a poté 90 minut na 85 °C. Ještě můžete rozlomit kost z kýty a přidat ji k masu. Morek z kosti se vypeče a dodá šťávě větší sílu a aroma.
- Knedlíky: Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžete je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.
- Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny; tu nebudete potřebovat. Brambory vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.
- Šištičky opatrně sázejte namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Knedlíčky pak budou jeden jako druhý. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou; buďte ale opatrní. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Vařte doměkka.