návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Lichořeřišnice pro pokročilé

Lichořešnice
Lichořešnice Autor: Thinkstock
Barvy jejich květů jdou od žluté po temně rudou. Jako přísada do salátu je už známá. Dokáže toho v kuchyni ovšem mnohem víc.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Lichořeřišnice mají bezpočet nejrůznějších zahradnických kultivarů. Pěstují se zakrslé formy nebo druhy s panašovanými listy, variety převislé i plnokvěté. Na talíři jsou ovšem nejlepší ty druhy, které se nejvíce přibližují původním formám. Jejich chuť je přímočará a také je s nimi nejméně práce při pěstování.

Divoká nebo kulturní

Domov lichořeřišnice je Peru a Bolívie. Do Evropy se dostala po objevení Ameriky. Pak trvalo ještě několik desítek let, nebo spíš i století, než se jí podařilo uprchnout z královských zahrad mezi prostý lid. Dnes je u nás považována za rostlinu zahradní, protože bez péče nemá šanci v konkurenci našich rostlin trvale růst přežívat. Zvláštní popis nepotřebuje, protože je to květina všeobecně známá.

Lichořešnice 4

Léčivé jídlo

Lichořešnice 2Lichořeřišnice má velmi široké spektrum léčebných účinků. Ty blahodárné účinky jsou však popisovány v různých lékopisech již od 16. století. Vyznavači „bezpečných léků“ si mohou koupit i nejrůznější lichořeřišnicové tinktury a tak podobně. Kapky, pilulky ani nic podobného se ovšem nevyrovná čerstvým rostlinám.

Pěstování zvládne i začátečník. Lichořeřišnice má ráda slunečnou polohu, mladé semenáčky vyžadují poměrně pravidelnou zálivku. Později si sama stíní půdu, po níž se plazí, a tak hojnou zálivku již nepotřebuje. S těmito nároky je možné pěstovat ji i na balkóně.

Užívejte si svěžest

Konzumace lichořeřišnice, jakoby měla několik stupňů, stejně jako jsou „levely“ počítačových her. Pro začátečníky stačí hodit kvítka do salátu. Počáteční nedůvěra se snadno schová do houštin dalších salátových listů. Mírně pokročilý milovník lichořeřišnice konzumuje květy a poupata i v jiných úpravách než v salátu. Květina se velmi dobře hodí k tvarohu nebo na chléb s máslem. Expert na lichořeřišnice se bez zaváhání pouští i do konzumace listů a stonků. Zejména stonky mají neodolatelnou strukturu a jejich pikantnost není o mnoho silnější než květ. Kdo jednou ochutnal gazpacho z listů, tak na tu chuť nezapomene.

Citronové máslo s lichořešnicí Foto: archiv

Citronové máslo s lichořešnicí, Foto: archiv

Lichořeřišnice kvete radostně a hojně. Její konec nastává většinou během jediné noci, kdy ji spálí přízemní mrazík. To je snad ještě dost daleko, zatím si její ochutnávání užívejte.

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Brutnák lékařský

Brutnák je báječná rostlina

Růže v kuchyni

Růže růžové, bílé i červené patří do kuchyně

Hrachy a hrachory

Hrachy a hrachory a jiné lahůdky


Reklama