návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor: dobroty, které zahřejí

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor
Zázvorový sirup a kandovaný zázvor Autor: Thinkstock
Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku. 

Jak na to prozradila Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor 2 Foto:

Potřebujete:

• 750 g zázvoru

• cca 1,5 l vody

• 2 větší citrony

• 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupejte (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájejte na tenké plátky do hrnce. Zalijte vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidejte natenko nakrájený citron a vařte cca 20 minut. Přidejte cca 750 g cukru, nechte rozpustit a povařte dalších 20 minut. Pokud chcete vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžete (ale nemusíte) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povařte. Do směsi vymačkejte šťávu z 1 citronu, zamíchejte a přeceďte přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidejte 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dejte znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plňte do skleněných lahví, uzavřete a uchovávejte na chladnějším místě.

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor 3 Foto:

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vyberte kousky citronu a zázvor nechte chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravte pečicí papír, rozložte na něj kousky zázvoru, zasypte cca 200 g cukru, pečlivě promíchejte a dejte péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promíchávejte (cukr se rozpustí) a kontrolujte, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndejte a nechte zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžete ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchovávejte nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

PRIMA TIP: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dejte cca 40 ml sirupu (podle sladkosti), přidejte pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijte horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor  Foto: Zázvorový sirup a kandovaný zázvor , Foto: Thinkstock

Zdroj: www.nebespan.cz

Související témata: zázvor , imunita , zázvorový sirup , proti nachlazení
Reklama