Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor: dobroty, které zahřejí

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor Zdroj: Thinkstock

Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj.

Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku.

Jak na to prozradila Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.

Potřebujete:

• 750 g zázvoru

• cca 1,5 l vody

• 2 větší citrony

• 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupejte (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájejte na tenké plátky do hrnce. Zalijte vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidejte natenko nakrájený citron a vařte cca 20 minut. Přidejte cca 750 g cukru, nechte rozpustit a povařte dalších 20 minut. Pokud chcete vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžete (ale nemusíte) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povařte. Do směsi vymačkejte šťávu z 1 citronu, zamíchejte a přeceďte přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidejte 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dejte znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plňte do skleněných lahví, uzavřete a uchovávejte na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vyberte kousky citronu a zázvor nechte chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravte pečicí papír, rozložte na něj kousky zázvoru, zasypte cca 200 g cukru, pečlivě promíchejte a dejte péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promíchávejte (cukr se rozpustí) a kontrolujte, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndejte a nechte zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžete ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchovávejte nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

PRIMA TIP: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dejte cca 40 ml sirupu (podle sladkosti), přidejte pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijte horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor , Foto: Thinkstock

Zdroj: www.nebespan.cz

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky imunita zázvor proti nachlazení zázvorový sirup

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Recepty

Nevíte kam dřív skočit? Objevte nový způsob vaření s KFC

Recepty

Nachos se zeleninou a sýrem zapečené na ohni

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Sladké

Bramborové placky plněné tvarohem podle Zdeňka Pohlreicha


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Méně masa, více zeleniny: Zapojte ji chutně do každodenního jídelníčku lorem ipsum dolor sit amet lorem

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině lorem ipsum dolor sit amet lorem

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Nová éra dochucování pokrmů: Lžíce osolí jídlo bez použití soli, pouze vyšle mozku vzkaz lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

Nevíte kam dřív skočit? Objevte nový způsob vaření s KFC lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

Nachos se zeleninou a sýrem zapečené na ohni lorem ipsum dolor sit amet lorem

Ovoce

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Jídlo na sociálních sítích je hit! Lidé food příspěvky milují, ale zároveň v nich vzbuzují novou fobii lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Sladké

Bramborové placky plněné tvarohem podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Domácí Oreo sušenky s tvarohovou náplní

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Maso

Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Zelenina

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Maso

Loudavé vaření: Vepřové plátky s pórkem a zakysanou smetanou z pomalého hrnce

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Zelenina

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Sladké

Obrácený pomerančový koláč – šťavnatý moučník se svěží chutí

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Recepty

Salát z černé čočky beluga a pečeného lilku s fetou

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Přílohy

Perfektní Frijoles Refritos – Mexické smažené fazole

Maso

Vepřová panenka ve smetanové pepřové omáčce

prima-cnn-news

Jako tisíc říznutí nožem a Rusové odhalí slabiny. Americký generál popsal taktiku Ukrajinců Sledujte Partii s Jurečkou a Juchelkou: Jak dopadne boj o důchody a „rodičák“? První střet s prezidentem. Senátoři se pozastavují nad výběrem kandidátů na Ústavní soud

prima-zeny

Jak se obléct na svatbu jako host? Hlavně nezastínit nevěstu a nepůsobit lacině Tenistka Lucka Šafářová podporuje děti ve sportu Pavla Tomicová vypadá skvěle. Po těžkém období a rozchodu se jí opět daří

prima-zoom

Žena žila 500 dní v jeskyni Vlci uženou jelena, vyhráno ale nemají. Podívejte se, jak je vytrestají ovčáčtí psi Vládli Mayům mimozemšťané? Zvláštní vyobrazení panovníka má ukazovat vesmírnou loď

prima-fresh

Méně masa, více zeleniny: Zapojte ji chutně do každodenního jídelníčku Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cool

Co nevíte o dnešní trojce Batmana? Vetřelec a Predátor si jdou po krku v seriálu, který se sice natočil, ale možná ho nikdy neuvidíme V neděli ve 23.25 se do vás zakousne Underworld: Evolution

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Thermes Marins de Saint Malo: Svěžest a pokožka bez otoků Za vše, co je v nás dobrého, vděčíme také elektronické knize

lajk

Kritici požadují odchod trenéra po vypadnutí Česka na MS. Jalonena se zastal Pastrňák Slavný youtuber napálil MrBeasta. V drsném pranku ho nechal zatknout a zavřít do vězení Muž zemřel, když pomáhal přejít kachnám přes cestu. Co dojemného pro něj lidé udělali?

prima-living

Začínají letnice neboli svatodušní svátky. Jak je slavili naši předkové? V neděli kostel, v pondělí zábava Hřib koloděj je oblíbená houba, která nás dokáže i pěkně potrápit Záhony bez rytí – to zní lákavě. Jsou ale vhodné jen pro některé zahrady

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.