Parné léto. Sedíte na balkoně, na terase nebo na zahrádce. Máte chuť na něco, co by vás doopravdy osvěžilo. Nechcete však alkohol ani slazené limonády. Udělejte si čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny!

Parné léto. Sedíte na balkoně, na terase nebo na zahrádce. Máte chuť na něco, co by vás doopravdy osvěžilo. Nechcete však alkohol ani slazené limonády. Udělejte si čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny!
Ovocné a zeleninové šťávy jsou vhodné nejen k osvěžení našeho organismu, ale i při redukční dietě či léčbě závažných onemocnění. Jsou přírodním zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin, tuků a cukrů. Slouží jako čisticí prostředek organismu, podporují trávení, snižují nadváhu, odstraňují únavu, dodávají tělu energii a vitalitu. Navíc mají lahodnou chuť.
Ovocné šťávy obsahují více cukrů než zeleninové. Sklenička ovocného freshe obsahuje asi 4 kostky cukru. Dejte tak pozor, abyste své tělo lákavě chutnou šťávou „nepředávkovali.“ Pokud chcete hubnout, konzumujte radši zeleninové freshe, které neobsahují cukru tolik.
Při každodenním pití šťáv se začne vaše tělo čistit, detoxikovat. Je možné, že se u vás přechodně projeví některé známky toho, že se z vašeho těla vyplavují škodlivé látky: vyrážky, pocení, průjmy, únava.
Zajímavost: Vitální látky jsou ve šťávách odděleny od vlákniny, a tak se rychleji a snáze tráví.
Prima tip: Pořiďte si do své knihovny knihu Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy od amerického lékaře Dr. Normana W. Walkera.
Na co si dát pozor: Džus zakoupený v tetra paku není čerstvý, jsou v něm konzervanty, rozhodně nenahradí fresh džus, který si odšťavníte doma.
Na trhu dnes existuje celá řada odšťavňovačů. Můžeme je rozdělit do tří skupin:
Tlakový je vhodný pro odšťavňování tvrdší kořenové zeleniny.
Odstředivý spolehlivě odšťavní veškeré ovoce i zeleninu.
Lis je určen pro lisování šťávy z citrusů, lze zakoupit ruční i elektrický. Výhodou je jeho skladnost a nehlučnost.
Na co si dát pozor: Odšťavňovač pečlivě vymyjte hned po použití, aby v něm zbytky ovoce nezačaly kvasit.
Po odšťavnění je dobré džus ihned zkonzumovat. Pokud jej necháme déle stát, dochází ke vzdušné oxidaci a tím úbytku léčivých látek a vitamínů. Tento proces můžeme zpomalit přidáním pár kapek citronu.
Nejzdravější i finančně nejvýhodnější je připravovat fresh ze sezonního ovoce a zeleniny. Pokud máte možnost nasbírat ovoce a zeleninu z vaší zahrádky nebo ho dostat z ověřených bio zdrojů, může vám fresh chutnat o to více, protože máte jistotu, že ovoce nerostlo pod vlivem nezdravých chemikálií, zkrátka že bylo pěstováno s péčí a láskou.
Ovocného freshe by se denně nemělo vypít více než 200 ml, zeleninového 400 ml.
• 2 pomeranče
• 4 jablka
• 2 kiwi
• hrst ostružin
Pomeranče oloupejte, z jablek odtrhněte stopku a omyjte je, pokud jsou velké, překrojte. Kiwi oloupejte. Postupně odšťavńujte. Nakonec odšťavňujte ostružiny. Do freshe přidejte kostky ledu.
• 1petržel
• 2 rajčata
• 1 cuketa
• 1 červená řepa
• 2 mrkve
Tato zeleninová šťáva je velice bohatá na vitamíny a minerální látky. Její chuť není ale zdaleka tak lákavá jako u ovocných šťáv. Pokud nesnesete šťávu pouze ze zeleniny, kombinujte zeleninu s ovocem. Šťávu také můžete zředit vodou.
• 2 červené řepy
• 3 jablka
• 1 okurka
• 2 mrkve
Ovoce a zeleninu omyjte a mixujte střídavě jednotlivé druhy.
Odšťavňujte ovoce i zeleninu, dodejte svému tělu něco zdravého a lahodně chutného, najděte si čas a připravte pro sebe i pro své blízké fresh!
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living