Suroviny
- máslo 100 g
- kmín 1 špetka
- hladká mouka 2 lžíce
- brambory 4 kusy
- syrovátka 1 l
- brambory 1 kus
- vejce 4 kusy
- bobkový list 4 kusy
- nového koření 1 dávka
- ocet 1 dávka
- kopr 1 snítka
- chleba 1 balení
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kmín, zasypte ho moukou a připravte si světlou jíšku. Přilijte trochu vody a přihoďte brambory pokrájené na kostičky. Přiveďte k varu, osolte, přilijte syrovátku a přidejte ještě kmín, trochu kopru, cukr a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Rozdělte na porce, do každého talíře vložte ztracené vejce, posypte koprem a podávejte s chlebem.
- Ztracená vejce připravíte tak, že vejce rozklepnete do vroucí vody, ochucené bobkovým listem, novým, kořením, pepřem, solí a octem.
- Hladinu vody promíchejte tak, aby se na ní utvořil jakýsi vír, a do toho opatrně vložte vyklepnuté vejce. Vařte asi dvě minuty, aby bílek zpevnil, ale žloutek zůstal tekutý. Vyjměte a před podáváním ještě na chvíli zchlaďte ve studené vodě.