Suroviny
- srnčí kýta 800 g
- husí sádlo 3 lžíce
- cibule 2 kusy
- slanina 100 g
- maďarská sladká paprika 2 lžičky
- paprikový protlak 1 kus
- česnek 3 stroužky
- zvěřinový vývar 1 l
- kachní játra 150 g
- zelené fazolky 150 g
- žampion 100 g
- zakysaná smetana 200 ml
- brambory 1 dávka
- pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Část slaniny pokrájejte na klínky a maso jimi dobře prošpikujte. Osolte, opepřete, a prošpikujte ještě čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
- Na dvě lžíce rozehřátého sádla dejte na kostičky pokrájenou zbylou slaninu. Přidejte nahrubo pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Vložte pokrájený česnek. Až zavoní, přidejte 1-2 lžíce protlaku a papriku, hned zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte ještě bylinky (rozmarýn a tymián).
- Do tohoho základu dejte zprudka osmažené maso a duste ho na mírném plameni zakryté, až změkne (trvá to asi 60 až 90 minut). Občas promíchejte.
- Zatímco se maso dusí, pokrájejte játra na silnější plátky a zprudka opečte na zbylém sádle. Žampiony pokrájejte také na plátky. K játrům přidejte zelené fazolky, tak aby se jen prohřály, dále žampiony a vše osolte.
- Maso vyjměte, část orestovaných jater, fazolek a žampionů přidejte do omáčky, zjemněte zakysanou smetanou smetanu a omáčku dochuťte peřem.
- Maso pokrájené na plátky podávejte s omáčkou, orestovanými játry, fazolkami a žampiony a nočky ze šťouchaných brambor s cibulkou. Ty připravíte následovně. Vařené a slité brambory osolte, přidejte dozlatova osmaženou cibulku, prohřejte a nahrubo prošťouchejte. (Můžete ještě přilít trochu tuku ze smažené cibulky)