Suroviny
- husa 5 kg
- cibule 1 kus
- strouhanka 100 g
- sušená jablka 500 g
- brusinky 150 g
- mrkev 2 kusy
- voda 1 l
- drůbky 1 dávka
- javorový sirup 30 ml
- mandarinka 1 kus
- javorový sirup 1 lžíce
- zázvor 2 špetka
- skořice 2 špetka
- ořech 150 g
- sůl 1 lžička
- hřebíček 1 špetka
- pepř 1 lžička
- sůl 1 špetka
- petržel 1 dávka
- cibule 1 dávka
Postup přípravy
- Sušená jablka zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Scedíme je a spolu s brusinkami a strouhankou dáme do větší mísy. Přidáme nastrouhanou kůru a dužinu z mandarinky, zázvor, skořici a hřebíček.
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia.Do směsi vmícháme nakrájenou cibuli, ořechy, sůl a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.
- Z husy vyjmeme drůbky a odložíme je stranou, později z nich připravíme vývar na omáčku.
- Husu naplníme nádivkou a otvor sepneme ideálně kovovými jehlami, aby nádivka při pečení nevylézala ven.Na dno trouby dáme plech na pečení a husu volně položíme na kovovou mřížku. Tím zabráníme tomu, že se husa nebude zbytečně koupat ve velkém množství tuku, který během pečení pustí. Nebo použijeme pekáč s mřížkou.Pekáč s husou uložíme do trouby a pečeme asi tři hodiny. Zhruba po každé hodině odebereme z pekáče do hrnku přebytečné sádlo.
- Zatímco se husa dopéká, připravíme si lehkou omáčku. Všechny přísady na omáčku dáme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme hodinu.Pak vývar ochutnáme, měl by mít výraznou chuť. Vyndáme z něj všechny přísady a přecedíme ho.
- Husu vyndáme z trouby a naporcujeme. Přelijeme ji trochou z vývaru a zbytek přendáme do omáčníku, který servírujeme spolu s husou. Jako přílohu doporučujeme bramborové nebo karlovarské knedlíky nebo jen prosté pečené brambory. Dobrou chuť!