Head
- pepř 1 špetka
- česnek 1 kus
- cibule 1 kus
- kořenová zelenina 3 kusy
- morková kost 4 kusy
- hovězí oháňka 2 kg
- hořčice 2 lžíce
- pažitka 1 svazek
- smetana 200 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- máslo 100 g
- bobkový list 2 kus
- nové koření 1 kus
Postup přípravy
- Oháňku uvaříme do změknutí, aby šlo maso od kostí (trvá to asi dvě hodinky – ne prudkým varem, necháme spíš probublávat)
- Vařenou oháňku rozložíme po celém okraji talíře. Doprostřed vložíme morkovou kost, kterou jsme vařili v alobalu, aby nevytekla
- Morek posypeme najemno nakrájenou cibulkou a česnekem
- Maso po obvodu talíře přelijeme pažitkovou omáčkou
- Podáváme s chlebem
Na pažitkovou omáčku
- rozpustíme 100 g másla, vsypeme lžíci hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme 400 ml vývaru a chvíli provaříme
- Přidáme 2 lžíce plnotučné hořčice (Kdo má rád pikantní chutě, může přidat ještě lžíci dijonské) Vše metličkou prošleháme, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou ke šlehání
- Těsně před podáváním vsypeme hrst najemno pokrájené pažitky
- Trochu si ještě necháme na posypání hotového jídla