Suroviny
- cibule 1 kus
- paprika 3 kus
- grilovací koření 1 špetka
- olej 1 dávka
- vepřové maso 1 kg
- kuřecí maso 1 kg
- pórek 2 kus
- jogurt 500 g
- bazalka 1 špetka
- lilek 1 kus
- rajče 5 kus
- česnek 1 kus
- brambory 2 kg
Postup přípravy
Maso nakrájíme asi na 1 cm silné plátky (půlku plátků z kuřecího i vepřového dáme stranou). Jednu část osolíme, opepříme a rukou lehce naklepeme. Do mísy nalijeme olej, přidáme česnek, grilovací koření a bazalku. Maso naložíme asi na 2 hodiny do připravené marinády a dáme do lednice odležet.
Druhou část masa rovněž naklepeme a opepříme. Do mísy ale dáme místo oleje jogurt a naložíme maso do něj. Opět necháme přibližně 2 hodiny marinovat. Mezitím si připravenou omytou zeleninu napícháme na špízy a dáme do chladu. Brambory omyjeme, důkladně očistíme kartáčkem nebo hrubou stranou houbičky a pokrájíme na měsíčky.
Troubu předehřejeme asi na 200 °C. Na plech nalijeme olej a poklademe ho čtvrtkami brambor. Dbáme, aby se nedotýkaly. Posypeme kořením. Potom každou bramboru obrátíme a opět posypeme kořením.
Plech vložíme do trouby a americké brambory pečeme 20 až 30 minut, dokud nezměknou.