Suroviny
- hladká mouka 360 g
- voda 260 g
- sušené droždí 1/2 sáčku
- sůl 1/2 lžičky
- cukr
Postup přípravy
- Mouku v míse promíchejte s vodou, droždím, solí a cukrem. Nejprve vařečkou a potom rukama vypracujte měkké a trochu lepivé těsto.
- Těsto nechte hodinu kynout na kuchyňské lince pod utěrkou a pak ho na dva dny uložte do teplejší části lednice (což bývá zpravidla navrchu). Po dvou dnech těsto vyndejte z lednice ven a nechte ho půl hodiny při pokojové teplotě probrat.
- Na pomoučené ploše těsto rozdělte na tři díly, které nejprve podle obrázku přeložte jako psaníčko na třetiny, pomoučenýma rukama pak z každého těsta rozválejte váleček asi 25 centimetrů dlouhý.
- Bagety nechte další půl hodinu kynout na pečicím papíru, který lehce posypejte moukou.
- Troubu spolu s plechem předehřejte na 250 °C, ostrým nožem na každé bagetě udělejte pár zářezů a přesuňte i s papírem na plech. Na dno trouby kvůli páře ještě vlijte panáka studené vody a rychle troubu zavřete.
- Bagety pečte přibližně 30 minut dozlatova, v polovině pečení snižte teplotu na 230 °C. Hotové bagety nechte vychladnout.