Suroviny
- vepřová panenka 2
- rýže arborio 400 g
- šalotka 5
- máslo 150 g
- bílé víno 200 ml
- parmazán 6 PL
- mořská sůl
- zeleninový vývar
- olivový olej
- směs listových salátů
Postup přípravy
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěníme. Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol, a poté přidáváme vývar po malých částech (cca 1 sběračka). Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří.
- Poté stáhneme z plotny, přidáme kousek másla, parmazán, osolíme podle potřeby a smícháme dohromady. Risotto bude díky sýru krémovité.
- Panenku potřenou olivovým olejem si na grilovací pánvi zatáhneme ze všech stran a dáme dopéct do trouby (na 200 °C) cca na 10 minut. Poté ji vytáhneme, vložíme do připravené lázně z olivového oleje a případně čerstvých bylinek (tymián, petrželka) a necháme 5 minut odpočívat. Poté nakrájíme – filírujeme– a podáváme společně s risottem a salátkem (který ochutíme solí, pepřem a olivovým olejem).
Autor receptu: Ivana Jindřichová